Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pošteno suđenje ili

Ivo Sanader žrtva zakona na kojemu je sam inzistirao

sanader (1)
Foto: screenshot RTL
1/5
Autor
Ivanka Toma
21.12.2010.
u 10:00

Branitelji su nemoćni sve dok Sanader ne bude ispitan. Tek tada mogu pregledati spis te ga kopirati.

Može li bivši premijer Ivo Sanader imati pošten i objektivan kazneni postupak te ostvariti puno pravo na obranu? To se pitanje posljednjih dana sve češće postavlja, a nekoliko je povoda za njegovo otvaranje.

Kako platiti kopiranje

Prvo, Sanader je nedostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona pa zbog toga ne može biti ispitan, a dotad njegovi branitelji ne mogu imati uvid u spis. Drugo, blokirana mu je sva imovina, a troškovi obrane mogli bi znatno premašiti mjesečna primanja njegove supruge. I treće, bivši premijer postao je najnepopularnija osoba u Hrvatskoj i svakodnevno mu se prebrojavaju i pridodaju novi grijesi.

– Može imati jednako pošten postupak kao što to može i svaki drugi osumnjičenik koji je, poput njega, potpao pod odredbe novog Zakona o kaznenom postupku. On je inzistirao na tome da se taj zakon na brzinu donese i sada će na svojoj koži osjetiti njegovu učinkovitost – kaže odvjetnica Višnja Drenški Lasan, jedna od autorica zahtjeva za ocjenu ustavnosti novoga ZKP-a. Uz to što je uvodno podsjetila da je novi ZKP donesen "preko koljena", i to jer je upravo Sanader na tome inzistirao nakon što je ubijena Ivana Hodak, a nedugo potom i Ivo Pukanić, odvjetnica Drenški Lasan navela je više problema s kojima će se Sanader, odnosno njegovi branitelji nužno suočiti zbog zakonskih odredbi. Odvjetnica navodi da je ZKP postavljen tako da su branitelji praktično nemoćni do trenutka kada Sanader bude ispitan. Naime, tek tada njegovi branitelji mogu dobiti uvid u spis te ga pregledavati i kopirati.

– U ovoj situaciji branitelji mogu s okrivljenikom kontaktirati i načelno pripremati obranu na temelju pretpostavki postavljenih na tome što je objavljeno u medijima – kaže odvjetnica i napominje da se mogu raditi samo načelne pripreme o slučaju Fimi medije i HEP-a te o tome da je osumnjičen za djelo zloporabe položaja i ovlasti te za udruživanje za počinjenje kaznenih djela.

Drenški Lasan napominje, međutim, da će obrana biti u problemu i u trenutku kada će im cijeli spis biti dostupan, i to zbog njegova opsega te nepostojanja službe u USKOK-u koja bi, uvjetno rečeno, mogla servisirati obranu.

Odvjetnik Mitko Naumovski, koji se kao jedan od branitelja u slučaju Fimi medije također susreće sa ZKP-om, kaže da je Sanader u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na ostale osumnjičenike u tome predmetu samo zato što je trenutačno u ekstradicijskom pritvoru u Austriji. – U trenutku kada mu ekstradicijski postupak završi i bude ovdje, dat će iskaz i onda će njegovi branitelji imati uvid u cijeli predmet kao što imaju i svi drugi – kaže Naumovski.

Sanader se, međutim, suočava s još jednim problemom. Blokirana mu je sva imovina, a obitelj, kako doznajemo, na to nije računala i nema skrivenih sredstava. To bi mu mogao biti problem u trenutku kada će njegovi odvjetnici proučavati izjave drugih okrivljenika i svjedoka koji su ga teretili jer će netko morati podmiriti kopiranja spisa. O čemu je riječ govori podatak da samo iskaz Mladena Barišića, koji se premetnuo u glavnog svjedoka protiv bivšeg premijera, ima oko 40.000 stranica. Kada se ima na umu da kopija stranice stoji tri kune, samo za kopiranje Barišićevih izjava Sanaderu treba 120.000 kuna.

Najlošija rješenja

– Ipak je najveći problem to što istraga nije stranačka nego državnoodvjetnička. Tužitelji sve vrijeme prikupljaju dokaze i saslušavaju svjedoke, a obrana ne može ništa – kaže odvjetnica Drenški Lasan, objašnjavajući da branitelji ne mogu nikoga prisiliti da svjedoči, a ako netko i razgovara s njima, to ima snagu službene bilješke, a ne dokaza.

Upozorava i na stavove prof. dr. Mirjana Damaške, koji je proučio jedan segment ZKP-a i usporedio ga s angloameričkim rješenjima na koja se oslanja te mu našao niz zamjerki i zaključio da smo uzeli rješenja koja su najlošija.

Komentara 77

HA
harman
13:58 21.12.2010.

lakse bibliju kopirat, nego iskaz ovog svjedoka... hehehehe! 40000 stranica!!!!!!!! zivjela hrvatska!!!!!!!

OB
-obrisani-
13:55 21.12.2010.

. A bio ti je ovaj Sanader pravi ljudina, lider po mjeri EU,sve dok nije zabrljao sa onom Valom.

RO
rokoprc
13:48 21.12.2010.

Da je lopov je ali da njega nije bilo koji hrvatski politicar je imao taku karizmu u evropi osi Sanadera da nije njega bilo jos bi lajali za Evropom zajedno sa Srbijom o BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije