Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERE HYPO I INA-MOL

Sud traži da vijeće odluči ima li uvjeta za razdvajanje

ivo sanader
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
07.12.2015.
u 18:50

Sanaderova obrana nije nesklona tome da se spis Ina-MOL spoji sa spisom Hernadi koji je od veljače na Vrhovnom sudu

Hoće li spis Hypo i Ina-MOL biti razdvojen ili će se i na ponovljenom suđenju suditi u jednom jedinstvenom predmetu, odlučit će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Odlučeno je tako danas na pripremnom ročištu, i to nakon što je Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća koje će na ponovljenom suđenju suditi Sanaderu, po službenoj dužnosti odlučio spis poslati na odluku izvanraspravnom vijeću.

Želi isključiti prigovore

– Sudac je zatražio da izvanraspravno vijeće odluči postoje li uvjeti da se razdvoje ta dva postupka kako bi se isključili svi kasniji mogući prigovori i odluka donijela u ovoj fazi postupka – kazao je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Kakvu god odluku izvanraspravno vijeće donijelo, stranke neće imati pravo žalbe, a nakon te odluke bit će zakazan i početak ponovljenog suđenja. Zanimljivo je i da su se odluci suda protivili i USKOK i obrana. I dok stav USKOK-a ne čudi jer bi razdvajanje postupaka značilo da moraju preslagivati spis u dvije odvojene optuženice, stav obrane pomalo je iznenađujući. Naime, na prošlom pripremnom ročištu u studenom Sanaderova obrana neslužbeno je najavila da će tražiti razdvajanje tih dvaju postupaka te nakon toga spajanje postupka Ina-MOL sa suđenjem Zsoltu Tamasu Hernadiju, šefu MOL-a, optuženom da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom iako na to nije imao pravo.

Uz to, Jadranka Sloković, Sanaderova odvjetnica, u subotnjem intervju Večernjem listu najavila je mogućnost da se zbog vremenskog kontinuiteta zatraži i spajanje spisa Hypo sa spisom Fimi medije. Hoće li to obrana uistinu i zatražiti, tek će se vidjeti, a što se tiče Hernadijeva spisa, doznaje se da obrana nije nesklona tome da se taj spis spoji s onim Ina-MOL. S gledišta obrane, to bi vjerojatno bio koristan potez, koji bi početak tog suđenja odgodio za tko zna kad. Naime, iako je optužnica protiv Hernadija podignuta još u lipnju 2014., a suđenje mu je u odsutnosti počelo u veljači ove godine, suđenje se praktički nije pomaknulo s nule. I to zbog toga što je spis od veljače na Vrhovnom sudu, koji sve to vrijeme nije stigao odlučiti o zahtjevu Hernadijeve obrane da se dio tog spisa ili cijeli prevede na mađarski.

Nisu se očitovali o dokazima

Ako zahtjev Hernadijeve obrane bude usvojen, to će značiti da suđenje neće početi tako skoro jer prevođenje tisuća i tisuća stranica spisa na mađarski ipak zahtjeva neko vrijeme. A u slučaju da se Ina-MOL pripoji tom spisu, Sanader bi zasigurno profitirao jer bi to značilo da mu suđenje u barem jednom sudskom postupku – trenutačno ih u različitim fazama ima četiri – neće početi tako skoro.

Što se pak tiče današnjeg pripremnog ročišta, s obzirom na stav suda da se spis pošalje na odluku izvanraspravnom vijeću, Sanader i njegova obrana nisu se očitovali na dokazne prijedloge USKOK-a, koje je USKOK dostavio na prošlom pripremnom ročištu prije mjesec dana. Radilo se uglavnom o dokumentima, a među tim su dokumentima i izvodi o Sanaderovim primanjima za kasne 90-e.

Bivši je premijer zbog afera Hypo i Ina-MOL u studenom 2012. bio osuđen na 10 godina zatvora, a presudu mu je Vrhovni sud neznatno umanjio, osudivši ga na osam i pol godina zatvora. No tu pravomoćnu presudu ljetos je ukinuo Ustavni sud naloživši ponovljeno suđenje. U međuvremenu se Sanaderova obrana “izborila” da se taj postupak vodi pred potpuno izmijenjenim vijećem pa će tako Sanaderu umjesto suca Ivana Turudića na ponovljenom suđenju suditi sudac Zdravko Majerović.

>> 10 godina od uhićenja Ante Gotovine na Kanarima

Komentara 13

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:29 07.12.2015.

Hm, što ti je besmislen život lakomog čovjeka. Ovaj, Sanader, provest će ostatak života potežući se po sudovima i riknuti od infarkta. Čedo i Slokovićka će svima pobrati novac. Od ratnih profitera, zločinaca, kriminalaca i ostalih koji su se obogatili na tuđoj muci. Na kraju će i Čedo riknuti od infarkta zbog previše janjetine, a Jadranka od samoće i nervoze. Pa što će im onda svima milijuni?

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:30 07.12.2015.

Pa do kada ce trajati ta "komedija"?

NE
nemanatrag
14:03 07.12.2015.

Obučen sa mjerom....to se ipak mora priznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije