Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

Ivo Sanader je kao premijer imao MOL-ovu zlatnu karticu za gorivo

SAnader kartica MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/6
12.10.2014.
u 17:10

Iz MOL-a su potvrdili da je kartica za hrvatskog premijera izdana 2003. godine, ali da taj poklon nikada nije iskorišten

MOL-ova kartica za gorivo, luksuznog dizajna u zlatnoj boji, koja glasi na ime Ivo Sanader bila je tek jedan od brojnih poklona bivšem premijeru koje je tada fotografirao ugledni fotograf i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti Darije Petković, danas je predmet kojeg možemo uklopiti u potpuno drugačiji kontekst. Fotografija Sanaderove kartice dio je izložbe ‘Zagrebačke tvornice’ koju će Petković otvoriti u ponedjeljak u Galeriji Greta.

– Nakon svih događaja koji su se odvili nakon snimanja Sanaderovih poklona MOL-ova kartica mi je zanimljiva kao simbol. Izgledala je kao kreditna kartica, ali tada nisam mogao znati je li riječ o suveniru ili pravoj kartici – kaže Petković koji se prisjeća da ju je pronašao među predmetima darovanima premijeru. Stajala je, kaže Petković, u kožnoj mapi na polici u prostoriji u kojoj su čuvani svi protokolarni pokloni premijeru. Prema informacijama koje smo dobili iz MOL-a kartica je izdana 2003., a kako se vidi na fotografiji istekla je 2006. godine.

"Riječ je o kartici MOL-a koja služi za točenje goriva"

– Riječ je o kartici MOL-a koja služi za točenje goriva, a ne korporativnoj kreditnoj kartici. Uvidom u administrativni sustav utvrdili smo da je kartica izdana 2003. godine te da nikada nije korištena – kazali su nam iz MOL-a. Ipak, zanimljivo je da je MOL već tada njegovao tako dobre odnose s novopečenim premijerom Sanaderom. Nekoliko godina kasnije šef MOL-a Zsolt Hernadi i Sanader održavali su tješnje odnose, a zajednički ručak u zagrebačkom restoranu Marcellino koštat će ih optužbi za davanje i primanje mita.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list i Reuters/Pixsell

Vlasnik restorana u kojem je navodno dogovorena prodaja Ine, Marijo Čerhak, nakon što je otkrivena snimka spornog ručka, žalio se u medijima da mu je posao propao te da nema niti za najam, a Sanader je u međuvremenu osuđen za uzimanje mita. Hernadija, koji posljednjih mjeseci uživa u godišnjem odmoru, tek očekuje suđenje u Hrvatskoj koje počinje u studenom, a na proljeće je u hrvatskim medijima porekao da je ikada dao ikakvo mito za Inu.

>>Neovisnost je umrla s Tuđmanom – prodali 
su je Račan, Mesić, Sanader, J. Kosor...

>>Odgođeno suđenje Sanaderu za aferu Planinska

Komentara 78

BA
bakulušić
17:36 12.10.2014.

Za gospodina Sanadera nikada nisam glasovao i nikada nije bio moj izbor. Osobno mislim da je nanio veliku političku štetu HDZ-u i Hrvatskoj.Da li je nešto ukrao? Nije naše da sudimo jer to nije naš posao. Postoje oni koji su za to plaćeni i kojima je to dužnost. Smeta mi medijsko čerečenje toga čovjeka kojemu su se do jučer svi klanjali. I tretiranje svih nas kao da smo maloumni. Pa nije INA kiosk na "Kvatriću" pa ga Sanader prodao dok nitko nije znao. U prodaji i svim "igrama" oko INE morali su sudjelovati mnogi i vjerovatno su i sudjelovali. I "lijevi" i "desni". Zašto se o tome ne govori i ne piše nego se sve tovari na leđa jedne osobe. Odgovarati moraju svi koji su "luk jeli i luk mirisali". Tek tada će sve biti vjerodostojno. Tada možda neće biti ni potrebe za referendumom o promjeni izbornih pravila.

MX
MXLCLGTG
17:26 12.10.2014.

Obicna lupetanja takve kartice dobivaju mnoge osobe a siguran sam da ih ima i u ovoj strukturi,ali se iz teksta dobro vidi da su protokolarni pokloni cuvani sto znaci da sanader nije htio to iskoristiti, a ovaj tekst sluzi necem drugom,naprimjer da bi se presuda pa makar bila i pravomocna sto vise u javnosti opravdavala dok i oni znaju da ce ta presuda vani pasti jer to bi bilo isto da se sudi za ubistvo a lesa nema,tako je i ovdje osudjen na korupciju dok druga strana nije ni ispitana i jos naj vaznije na cemu se svodi presuda je izjava Jezica koji ni dan danas nije vratio novac od korupcije.

NV
novo vriijeme
17:24 12.10.2014.

Ako je rok trajanja do 5/2006 onda je izdana 5/2003 kada je na vlasti bio Račan i Linić. Kako je Sanader nije upotrebljavao znači da se nije dao podmititi ma čija bila ideja da mu se da kartica. Osim togaa kada je bio premijer nije je produžio. Ova kartica nema nikakav značaj osim da čitači naslova pomisle kako je Sanader eto krao i benzin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije