Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Sanader dobio posao savjetnika kanadske milijunašice L. Blouin

Louise Blouin vlasnica je, među ostalim, multimilijunskog londonskog umjetničkog instituta te brojnih magazina i drugih tiskovina. Njezina se imovina procjenjuje na 260 milijuna funti.
16. listopada 2009. u 20:15 362 komentara 5 prikaza
sanader
Foto: Jadranka Jureško-Kero/VLM

Bivši premijer Ivo Sanader potpisao je ugovor i tako službeno postao savjetnikom imućne kanadske poslovne žene i humanitarne djelatnice Louise Blouin, predsjednice Zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog razvoja u New Yorku.

Tu je informaciju za Večernji list potvrdila Louise Blouin, naglašavajući da “je nakon Sanaderova nedavnog ulaska u upravu Zaklade i njegovih korisnih prijedloga za promicanja te organizacije, bivšem hrvatskom premijeru ponudila komercijalni ugovor”.

Širenje carstva
Louise Blouin vlasnica je, među ostalim, multimilijunskog londonskog umjetničkog instituta te brojnih magazina i drugih tiskovina. Njezina se imovina procjenjuje na 260 milijuna funti, a ona osobno uživa zavidni ugled u svjetskim poslovnim i umjetničkim krugovima te ima moćne mentore, poput Billa Clintona i Henryja Kisingera.

U ulozi savjetnika Sanader će, potvrđeno je Večernjem listu, raditi na proširenju njezina poslovnog carstva po Europi i svijetu i jačanju ugleda Zaklade Louise Blouin. Na koje je vremensko razdoblje potpisan ugovor ni jedna strana ne želi govoriti, a zasad se ne mogu predvidjeti ni novčane naknade koje će Sanader primati.

One sigurno neće biti male, uvjeravaju nas financijski stručnjaci koji poznaju poslovanje tvrtki Louise Blouin, i njezin poslovni rast zadnjih nekoliko godina. Bude li Sanader lobirao i savjetovao u strateški značajnim i skupim projektima širom Europe, i njegova će nagrada za taj trud biti pozamašna.

Sanader je za Večernji list potvrdio da je potpisao konzultantski ugovor.

“Gospodin Sanader ima brojne prijatelje u visokim poslovnim, političkim i umjetničkim krugovima svih europskih država te će njegov angažman biti koristan za Zakladu i moje poslovne tvrtke”- poručila je Louise Blouin.

Otkrila je da su joj tijekom Summita globalnog razvoja održanog u rujnu u New Yorku, na kojem je drugu godinu zaredom sudjelovao Sanader, mnogi europski i američki političari te predsjednici svjetskih poslovnih kompanija predlagali da u poslovnom smislu iskoristi dugogodišnja diplomatska i politička iskustva koja je bivši hrvatski premijer stekao tijekom dvadesetak godina sudjelovanja na hrvatskoj i međunrodnoj političkoj sceni.

Uvjeti za mirovinu
Iako ima uvjete za dužnosničku mirovinu, Ivo Sanader nije se prilikom odlaska iz Banskih dvora odlučio za tu opciju. Svoj je zastupnički mandat stavio u mirovanje i uzeo za početak šestomjesečni predah. U Sabor se, bude li htio, može vratiti sve od isteka aktualnog mandata, znači do konca 2011. godine. Do sredine siječnja 2010., odnosno prvih šest mjeseci nakon odlaska s čela Vlade, Sanader ima pravo na punu premijersku plaću, koja je u njegovu slučaju iznosila oko 23.000 kuna. U slučaju da se u tom razdoblju ne zaposli ili ne odluči otići u zastupničku mirovinu, bivši bi premijer imao pravo još šest mjeseci primati pola spomenute plaće. Međutim, već prilikom njegova odlaska s političke scene u krugovima bliskim Sanaderu spominjalo se da on neće dugo mirovati te da će vjerojatno osnovati tvrtku koja će se baviti pružanjem intelektualnih usluga, da će se uključiti u međunarodnu politiku, lobističke poslove, držati predavanja po stranim sveučilištima i kompanijama...

Nakon povratka iz Austrije, gdje je od 1987. do 1991. imao privatni posao, u Hrvatsku, Sanaderu je ovo prvi poslovni angažman koji nije vezan uz državnu službu. Od 1991. do 1992. bio je intendant HNK u Splitu, do 1993. bio je ministar znanosti i tehnologije, a od 1993. do 1995. bio je zamjenik ministra vanjskih poslova.

Nekoliko je godina proveo u Uredu predsjednika Tuđmana, a od 2000., kad je stao na čelo HDZ-a, posvetio se stvarnom političkom životu.

Do 2003. bio je oporbeni vođa u Saboru, a od 2003. do 2009., nakon povratka HDZ-a na vlast, šest je godina bio hrvatski premijer.

POSVETILI MU EMOTIVNU OBJAVU
Zagrebački vatrogasci potreseni nakon smrti dječaka: 'Neke priče nemaju sretan kraj'
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
 • Capolo:

  Mislim da je Sanader u Hrvatskoj svoje liderstvo dokazao, a što su mu ne neki način priznali i politički protivnici koji su se i na neki indirektni spomen Sanadera energično branili pa je sad došao i na svijet.

 • -obrisani-:

  Sanader bi svoje ime trebo brendirati tj. zaštititi i na svaki spomen bi dobivao dobru proviziju.

 • Avatar miletiml
  miletiml:

  bilibrig ti ili si sljep ili si tovar ili si kriminalac kao i ZNA SE-SPD kad sa toliko zara ali bez pameti branis ove lopove i kriminalce koji su pokrali HR i sad joj jos zele prodati i dusu ulaskom u EU