Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u osijeku

Ivo Josipović: Zašto i Hrvatska ne bi bila zvijezda?

ivo josipović
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
05.01.2015.
u 15:50

U okviru predizborne kampanje pred drugi krug predsjedničkih izbora Ivo Josipović posjetio je danas Osijek gdje je razgovarao s gospodarstvenicima

U okviru predizborne kampanje pred drugi krug predsjedničkih izbora Ivo Josipović posjetio je danas Osijek gdje je razgovarao s gospodarstvenicima.

– Poručujem gospodarstvenicima da imam program koji će dovesti do njihova uspjeha i do uspjeha Hrvatske.  Slavonija mora biti jedna jaka i moćna regija koja ima skoro milijun stanovnika i sve prednosti koje iz toga proizlaze bit će očigledne. Uostalom, postoji studija Vijeća za konkurentnost koja vrlo jasno govori o tome da je Hrvatska rasparcelirana, da je Slavonija rasparcelirana i ne ostvaruje sve ono što bi se moglo – rekao je Josipović. Ukazao je kako su poznata iskustva drugih država kao i da je bivši finski premijer nedavno govorio kako je napravio upravo ono što i on govori. – Ponudio je ustavnu reformu, prihvatio je pravila igre koja proizlaze iz toga i Finsku je digao iz gospodarskog pepela.

Isto su napravili Poljska, Estonija, Litva, dakle zvijezde europske gospodarske scene. Zašto i Hrvatska ne bi bila zvijezda?! istaknuo je Josipović. Prokomentirao je i izjavu svoje suparnice Kolinde Grabar Kitarović da se niti jedna američka tvrtka nije javila za istraživanje nafte i plina u Jadranskom moru. – Očito je riječ o potpuno neinformiranoj osobi. Dakle, javila se jedna od zaista velikih tvrtki, Marathon Oil. Imao sam priliku u Teksasu razgovarati s predstavnicima te tvrtke. Ilustracije radi, njihov godišnji promet je oko 60 posto proračuna Republike Hrvatske i možemo biti ponosni što se upravo takva firma javila na natječaj – rekao je Josipović koji se osvrnuo i na današnji sastanak Grabar Kitarović s predstavnicima Udruge Franak i Udruge nezaposlenih. Na novinarski upit jesu li se njih oboje sjetili tih birača tek nakon izbornog uspjeha Ivana Sinčića aktualni predsjednik je rekao kako je legitimno što se Grabar Kitarović tih birača sjetila sada, ali i kako se on njih sjetio još 2013. godine kada je izašao sa 20 mjera koje je preporučio Vladi.

– Mnoge od tih mjera su ili donesene ili su na putu da stupe na snagu. Riječ je o predstojećem oprostu malih dugova, limitiranim ovrhama, načinu obračuna kamate koji ne vrijedi samo za franak nego za sve devizne klauzule u potrošačkim kreditima, načinu olakšavanja duga bankama... Dakle, od 2013. godine brinem se o našim prezaduženim građanima i dio mog projekta je razdužiti građane. Sad se baš priprema Zakon o osobnom stečaju. Razdužimo ih i omogućimo im novi početak – poručio je Josipović. Novinare su interesirali i detalji razgovora s vladikom Srpske pravoslavne crkve te očekuje li kako će pripadnici srpske nacionalne manjine prestati bojkotirati izbore i izaći na glasovanje u drugom krugu. – Kao prvo, građane i građanke Republike Hrvatske ne dijelim po nacionalnoj pripadnosti. Ako vi već zaključujete da je netko bojkotirao izbore prema teritorijalnom rasporedu, mislim da se to ne može tako jednostavno zaključiti. Bilo je krajeva u kojima ima srpskog stanovništva koje je izašlo na izbore, u nekim drugima nešto manje. A kod vladike nisam došao radi podrške, jer on je nov i dugo smo se dogovarali da se nađemo. Mogu se pohvaliti da imam odlične odnose sa svim vjerskim zajednicama. I doći ću sutra na prijem, to mi neće biti prvi put – zaključio je Josipović.

>>'Josipović bi volio imati odnos s Milanovićem kakav ja imam s Karamarkom'

>>'Ako netko želi doznati zašto će Josipović izgubiti - neka pogleda Milanovićev intervju'

Komentara 84

TP
Tihomir Prdež
16:00 05.01.2015.

opet ga petokrake peru

Avatar cera
cera
16:11 05.01.2015.

nezna dalje od petokrake zvijezde

PA
patria
16:13 05.01.2015.

Gospodine Josipoviću , Hrvatska sa takvima kao što ste vi osobno i još mnogi drugi slični vama još jedino može biti zvijezda petokraka. Zamlje koje navodite kao pozitivan primjer za Hrvatsku su takve samo zato što su se više manje uspješno obračunale sa ostacima komunističkog režima, nešto što mi nažalost do dana današnjeg još nismo napravili, a trebali bi ako želimo imati ikakvu bolju i perspektivniju budućnost. A čišćenje bi trebalo početi prvo od političara i političkih stranaka, i to ne nažalost samo SDP-a, i obuhvatiti sve obnašatelje javnih funkcija u ovoj državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije