Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Josipović prešutio da je izrazio sućut u povodu smrti Dragog vođe

Iz ureda predsjednika Josipovića objašnjavaju da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose.
10. siječnja 2012. u 07:30 406 komentara 18 prikaza
domjenak, ivo josipović (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je sućut sjevernokorejskom narodu povodom smrti Kim Jong-ila, objavila je KCNA, središnja novinska agencija u Pyongyangu. Zanimljivo je da predsjednik Josipović nije obavijestio hrvatsku javnost o ovoj sućuti, što mu je inače običaj.

Diplomatska rutina

“Vaša ekselencijo Kim Jong-un, uime naroda Republike Hrvatske i u svoje ime, izražavam sućut u povodu smrti velikog vođe korejskog naroda, njegove ekselencije Kim Jong-ila, glavnog tajnika radničke stranke Koreje, predsjednika Komisije za nacionalnu obranu DPRK i vrhovnog zapovjednika Korejske narodne armije. Upućujem sućut svim ljudima DPRK”, objavila je tekst poruke predsjednika Josipovića novinska agencija KCNA.

Iz ureda predsjednika Josipovića objašnjavaju da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose. Nedavno, prije smrti Kim Jong-ila, vjerodajnice je predao novi sjevernokorejski veleposlanik koji Hrvatsku pokriva iz Bukurešta, a hrvatski veleposlanik u Kini pokriva i Sjevernu Koreju. U uredu objašnjavaju da je riječ o tehničkoj stvari, o protokolu prema kojem svakog dana hrvatski predsjednik šalje čestitke na mnoge strane svijeta, u povodu nacionalnih praznika, primjerice. U sućuti izraženoj Kim Jong-unu zato u uredu ne vide nikakve političke konotacije, nego je riječ o uobičajenoj diplomatskoj tehnici. Druga bi stvar bila da Hrvatska sa Sjevernom Korejom nema diplomatske odnose, tada takve rutine nema. Uspoređuju to s osobnim odnosima, jer se sućut često i u privatnom životu izražava i osobama s kojima ne njegujemo prijateljstvo.

Sućut Juana Carlosa

Predsjednik Ivo Josipović našao se tako u društvu austrijskog predsjednika Heinza Fischera i brazilske predsjednice Dilme Rousseff, ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i španjolskog kralja Juana Carlosa, jedinih čelnika demokratskih zemalja koji su iskazali sućut sjevernokorejskom narodu u povodu smrti Kim Jong-ila.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • -obrisani-:

    . imali smo prvog i za sada jedinog predsjednika . . .

  • ja sam gladan:

    vo Josipović prešutio da je izrazio sućut u povodu smrti Dragog vođe Prešućuje on i još puno toga.

  • -obrisani-:

    sikaro YUS - nemoj se praviš tošo, znate ti i tvoji kameraden čede dobro o čemu se radi