Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČAST DIKTATORU

Ivo Josipović prešutio da je izrazio sućut u povodu smrti Dragog vođe

domjenak, ivo josipović (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
10.01.2012.
u 07:30

Iz ureda predsjednika Josipovića objašnjavaju da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je sućut sjevernokorejskom narodu povodom smrti Kim Jong-ila, objavila je KCNA, središnja novinska agencija u Pyongyangu. Zanimljivo je da predsjednik Josipović nije obavijestio hrvatsku javnost o ovoj sućuti, što mu je inače običaj.

Diplomatska rutina

“Vaša ekselencijo Kim Jong-un, uime naroda Republike Hrvatske i u svoje ime, izražavam sućut u povodu smrti velikog vođe korejskog naroda, njegove ekselencije Kim Jong-ila, glavnog tajnika radničke stranke Koreje, predsjednika Komisije za nacionalnu obranu DPRK i vrhovnog zapovjednika Korejske narodne armije. Upućujem sućut svim ljudima DPRK”, objavila je tekst poruke predsjednika Josipovića novinska agencija KCNA.

Iz ureda predsjednika Josipovića objašnjavaju da je riječ o rutinskoj diplomatskoj komunikaciji sa zemljom s kojom, ističu, Hrvatska ima diplomatske odnose. Nedavno, prije smrti Kim Jong-ila, vjerodajnice je predao novi sjevernokorejski veleposlanik koji Hrvatsku pokriva iz Bukurešta, a hrvatski veleposlanik u Kini pokriva i Sjevernu Koreju. U uredu objašnjavaju da je riječ o tehničkoj stvari, o protokolu prema kojem svakog dana hrvatski predsjednik šalje čestitke na mnoge strane svijeta, u povodu nacionalnih praznika, primjerice. U sućuti izraženoj Kim Jong-unu zato u uredu ne vide nikakve političke konotacije, nego je riječ o uobičajenoj diplomatskoj tehnici. Druga bi stvar bila da Hrvatska sa Sjevernom Korejom nema diplomatske odnose, tada takve rutine nema. Uspoređuju to s osobnim odnosima, jer se sućut često i u privatnom životu izražava i osobama s kojima ne njegujemo prijateljstvo.

Sućut Juana Carlosa

Predsjednik Ivo Josipović našao se tako u društvu austrijskog predsjednika Heinza Fischera i brazilske predsjednice Dilme Rousseff, ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i španjolskog kralja Juana Carlosa, jedinih čelnika demokratskih zemalja koji su iskazali sućut sjevernokorejskom narodu u povodu smrti Kim Jong-ila.

Ključne riječi

Komentara 406

OB
-obrisani-
15:38 10.01.2012.

. imali smo prvog i za sada jedinog predsjednika . . .

JS
ja sam gladan
13:14 11.01.2012.

vo Josipović prešutio da je izrazio sućut u povodu smrti Dragog vođe Prešućuje on i još puno toga.

OB
-obrisani-
09:11 10.01.2012.

sikaro YUS - nemoj se praviš tošo, znate ti i tvoji kameraden čede dobro o čemu se radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije