Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2014. u 12:00

Koliko god Gabrić pričao da ih ne zanima ideologija, koliko god prozivao vladajuće i oporbu, toliko je snishodljiv prema šefu države

Nikica Gabrić je svoj Nacionalni forum formalno legitimirao kao novu stranku iako je od početka bilo jasno da će njegov pokret imati takav završetak. Ali on je donedavno odbacivao takve teze, valjda misleći da su svi u Hrvatskoj toliko naivni i politički nepismeni. Naravno, sve je to legitimno, boriti se za naklonost birača, uzeti dio političkog kolača, obećavati raj na zemlji, sebe nuditi kao spasitelja...

Posebice u Hrvatskoj koja je sita i razočarana u hrpu političara i stranaka, pa sad nova na zgarištu nudi novu nadu, uz nova lica, koja zapravo i nisu nova. Ali što to zapravo Gabrić s Nacionalnim forumom želi? Odemo li malo u povijest hrvatskog mladog višestranačja, vidjeti ćemo da svako stvaranje novih stranaka nije bilo potaknuto razvojem i rastom ekonomije i društva, nego isključivo preoblačenjem starih kadrova i političkim opstankom.

Glavni pokretač bila je i ostala zaštita financijskih i osobnih interesa, a retorika se uobličavala kako bi se u tom trenutku prilagodili masi. To objašnjava, recimo, stanje u nekadašnjem HND-u, pa u HNS-u, izbor Stjepana Mesića za predsjednika, a na kraju to pojašnjava i neoboriva činjenica da su tek ulaskom Hrvatske u EU dotaknute svete krave kao što su Josip Perković i Zdravko Mustač, i bit će sve više takvih svetih krava koje će početi padati.

Kako je u subotu, nakon osnivanja Foruma, komentirao jedan moj prijatelj, korporativne frakcije HNS-a i SDP-a osnovale su pričuvnu stranku te bi bilo poštenije da su je nazvali Hrvatska korporativna liga! A drugi je odmah zaključio kako od Nacionalnog foruma nema ni N! Zašto?Koliko god Gabrić pokušavao prodavati priče da ih ne zanimaju ideologije, koliko god prozivao sadašnje vladajuće i oporbu, toliko je snishodljiv prema šefu države Ivi Josipoviću da je valjda svima jasno da je šef države, stranački službeno neovisan, osnivanjem Nacionalnog foruma dobio svoju neslužbenu stranku.

Gabrić se legitimirao kao Josipovićeva produljena ruka i zapravo Nacionalni forum delegitimirao kao nešto novo odmah na početku, kad je jasno rečeno da će oni za predsjednika podržati Josipovića, ne čekajući neke nove kandidate i njihove programe. Zapravo, Josipović je glavni program i glavna ideologija Nacionalnog foruma.Nije li Nacionalni forum, pitaju se s pravom mnogi, zapravo as iz rukava istih onih “gospodara iz sjene” koji su na vlast doveli Mesića, Josipovića i koaliciju SDP-HNS u oba mandata? Jesu li ti “gospodari” svjesni da ovakvi SDP i HNS na idućim izborima zajedno neće osvojiti ni 10 posto glasova, pa narodu treba servirati neku novu političku podvalu?

I je li cilj sačuvati vlastiti utjecaj, moć, spriječiti suprotnu političku opciju u dobivanju možda i dvotrećinske većine u Saboru, što bi moglo dovesti do mijenjanja Ustava i brojnih promjena vezanih uz to, pa bi recimo mnoge tajne komunističkog režima postale javne, ili bi mnoge malverzacije izašle na svjetlo dana... I nije li Nacionalni forum samo jedan u nizu medija koji Josipoviću pošto-poto moraju osigurati drugi mandat na Pantovčaku?

Gdje je rješenje, izlaz iz ove situacije? Ono je u profiliranju konzervativnih medija i rehabilitaciji konzervativne političke opcije, i gospodarski konzervativne i svjetonazorski konzervativne. Koliko god se neki slagali ili ne, očita je povijesna šansa i odgovornost opet na HDZ-u, ali potpuno izmijenjenom i moderniziranom. To nije navijanje za HDZ, to je navijanje za ozdravljenje hrvatske demokracije i hrvatskog društva. Jer društvo treba zdravu protutežu Josipoviću, Gabriću, Milanoviću, Vesni Pusić, SDP-u, HNS-u...

Je li to HDZ sposoban s Tomislavom Karamarkom na čelu? Mnogi dvoje, a on mora dokazati suprotno. Inače ćemo u glibu biti do kraja! Jer ljudi žele državničko vodstvo. Bude li Gabrić imao ikakve šanse, bit će to dokaz da je Hrvatska u fatalnom padu te da je obezglavljena.

Komentara 13

DU
Deleted user
12:12 03.02.2014.

Gabrić ima isto mišljenje kao predsjednik po pitanju Perkovića

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:40 03.02.2014.

Klonirani SDP. Uf, taj genetski inženjering može biti poguban.

NV
novo vriijeme
12:43 03.02.2014.

Zar bi privatnik Gabrić koji zapravo politički nema što reći imao ovoliki publicitet da iza njega ne stoji moćna mašinerija Josipovića i njegovog ureda. Taj predsjednički ured ima veću moć u državi od Vlade pa se zato lijepo vidjelo kakoko mu se predstavnici SDP-a i HDZ-a klanjaju na skupštini a on ih ravno sa iste govornice ismijava i proglašava nesposobnima. Nagradno pitanje : tko je organizacija iza Gabrića i Josipovića i tko štiti Gabrića od koliko smo u blogovima vidjeli brojnih prijava DORH-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije