Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ivo Banac ponovno izabran za predsjednika HHO-a

15.11.2008.
u 14:50

Ivo Banac danas je većinom glasova na plenarnoj sjednici Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) ponovno izabran za predsjednika te udruge za zaštitu ljudskih prava.

Za njegova zamjenika izabran je osnivač i počasni predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Prije izbora predsjednika pojedini članovi HHO-a izrazili su nezadovoljstvo što je Banac predložen kao jedini kandidat za predsjednika.

Ivan Grubišić smatrao je da je za predsjednika trebalo predložiti dva ili tri kandidata "da se može birati, a ne glasovati". Drži da se zbog izbora samo jednog kandidata može govoriti o određenoj manipulaciji ili izrazu određena jednoumlja.

Vilim Matula rekao je da je u Zagrebu "očišćen" kompletan Ured HHO-a iz kojeg su otišli mnogi ljudi s velikim iskustvom u njegovu radu. Upitao se i po kojoj je etičkoj i moralnoj osnovi Banac potrošio novac koji je dobio kao saborski zastupnik te zašto se ne postavlja to pitanje? "Nisam dobio odgovor na njega, a ni mediji", kazao je.

Govoreći o jednogodišnjem radu Odbora, Banac je kazao da je on zbog brojnih okolnosti bio "izuzetno težak". Podsjetio je da je, kao novoizabrani predsjednik, želio obnovu HHO-a, što mu je bilo zamjereno. "Od starog vodstva je postojala percepcija da nikakva obnova nije potrebna, što se pokazalo krivom procjenom", kazao je.

Ocijenio je da je Ured HHO-a dobrim dijelom bio izvan nadzora direktora i Izvršnog odbora, a sam Odbor bio je pasivan.

Banac je istaknuo da je prijašnje vodstvo HHO nepotrebno dovelo u deficit te da je u godinu dana uspio ukloniti štetu koju su drugi nanijeli. "Uspjeli smo rješiti mnoge teškoće u Uredu, a teškoće vezane uz projekte i financiranje svesti na podnošljive", istaknuo je dodavši da je HHO prošle godine ostvario prihod od pet milijuna kuna.

Banac je rekao da su se protiv njega vodile i razne medijske kampanje, počevši od slučaja Mirjane Pukanić. Istaknuo je da HHO nema ni lijevi, ni desni politički profil. "Mi branimo ljudska prava i činit ćemo to ubuduće", naglasio je.

Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj ocijenio je boljim, ali smatra da stanje u medijima nije dobro jer se u njima, upozorio je, često javljaju dezinformacije, vraća se govor mržnje, a i monopolizirani su.

U članstvo HHO-a danas su primljeni redatelj Krešimir Dolenčić, sudac Vladimir Gredelj, pjevač Zlatan Stipišić Gibonni i novinar Branimir Pofuk.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije