Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Pridea

Ivo Baldasar na otvorenju LGBT Centra u Splitu

Ivo Baldasar
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
24.05.2014.
u 15:52

Konferenciji za novinare te svečanom otvaranju LGBT Centra Split nazočio je i Gradonačelnik Ivo Baldasar koji je podržao rad udruge Rišpet, te prerezao vrpcu simbolično otvorivši Centar za javnost

Danas je u Splitu svečano otvoren LGBT Centar Split, drugi u Hrvatskoj, a prvi LGBT Centar u Dalmaciji te je tom prilikom najavljen program Centra i najavljen ovogodišnji Split Pride 2014.

Četvrti Split Pride će se održati 7. lipnja 2014. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 12 sati. Povorka kreće u 14 sati iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice do Đardina gdje će se održati Split Pride program.

Slogan Split Pridea ove godine jest «Potpuna ravnopravnost». Ponovljeni slogan prošlogodišnjeg Split Pridea ukazuje na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj. Sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost – jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva neće odustati. Nema razloga da Vlada RH tretira pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban zakon, kao što nema razloga ni za izuzimanje posvajanja djece iz prijedloga zakona.

LGBT Centar Split otvoren je prije mjesec dana i u njemu se gotovo svakodnevno održavaju aktivnosti kako bi članovi Rišpeta i volonteri uspješno organizirali četvrti Split Pride. Posljednji tjedan su se u prostorijama centra sakupljale donacije za stradale u poplavljenim područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Donacije za poplavljena područja nastavit ćemo prikupljati u prostorijama LGBT Centra Split i kroz sljedeći tjedan svaki radni dan u vremenu od 17-20 sati.

Članovi udruge Rišpet posebno su zahvalili na pomoći i podršci udrugama Domine, Kontra i Iskorak koji su sudjelovali u organizaciji prijašnjih Split Pride-ova te omogučili otvaranje i djelovanje LGBT Centra Split.

Ususret Split Pride-u u Centru će se i dalje održavati aktivnosti - filmske projekcije, izložbe i razne radionice.

LGBT Centar namijenjen je svim građankama i građanima koji žele aktivno sudjelovati u promicanju i zaštiti prava LGBT osoba. Članice i članovi udruge Rišpet prostorije LGBT centra koristiti će kako bi se bavili javnim zagovaranjem, organiziranjem javnih okupljanja, informiranjem i edukacijom javnosti o LGBT temama te organiziranjem kulturno-društvenih događanja, izložaba, javnih projekcija filmova, festivala i drugih aktivnosti usmjerenih na promicanje LGBT i queer kulture.

 - Nadamo se da ćemo u prostorijama Centra u skoroj budućnosti omogućiti psihosocijalnu podršku i pomoć svim osobama koje su na bilo koji način doživjeli bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog izražavanja, poručuju iz Centra.

Konferenciji za novinare te svečanom otvaranju LGBT Centra Split nazočio je i Gradonačelnik Ivo Baldasar koji je podržao rad udruge Rišpet, te prerezao vrpcu simbolično otvorivši Centar za javnost. Također je najavio sudjelovanje na ovogodišnjem Split Pride-u.

>> Za titulu homofoba godine 'bore se' Željka Markić, Damir Stojić, Blanka Vlašić...

Komentara 3

HA
hajduk1966
19:28 24.05.2014.

Koje su lude tebi dale glas

RE
reborn
17:11 02.06.2014.

Još jedna proračunska pijavica osvanula u Splitu. Ova pijavica ujedno pokazuje i nerazumijevanje prema problematici braka, obiteljskog života i zaštite djece, te promovira svoj stav pun "ljubavi" prema onima koji misle drugačije od njih. A siroti Baldasar pleše kako mu ta skupina svira...

SO
Somelier
15:18 04.06.2014.

Onda nek neko reće da je u Hrvatskoj administracija spora. Kak su sam brzo ovi dobili sve te potrebne dozvole za otvaranje LGBT Centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije