Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Ivica Mladineo, šef Porezne uprave optužen za gospodarski kriminal

Željko Žderić
Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL
27.11.2010.
u 18:56

Optužnica je podignuta i protiv Željka Žderića, direktora Konstruktora, te ostalih koji su sudjleovali u privatizaciji: Josipa Kuzmanića, Nedjeljka Ževrnje i Berislava Basića

Ivica Mladineo, državni tajnik u Minstarstvu financija i ravnatelj Porezne uprave te Željko Žderić, direktor splitske tvrtke Konstruktor-inžinjering optuženi su za malverzacije u privatizaciji društvenog poduzeća Konstruktor iz Splita.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, optužnice zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, podignulo je protiv Žderića, nekadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Konstruktora, te protiv Mladinea,Josipa Kuzmanića, Nedjeljka Ževrnje i Berislava Basića,  članova Upravnog odbora..

Okrivljenicima se stavlja na teret da od travnja 1992. do konca 1996. u Splitu, zajednički i po prethodnom dogovoru u nakani da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate Hrvatskom fondu za privatizaciju cijenu dionica koje se prodaju zaposlenicima, nisu dovršili započetu pretvorbu trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor-inženjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća.

Na taj su način, drži DORH, Konstruktor-inženjeringu neosnovano pribavili iznos od najmanje dva milijuna kuna, oštetivši tako Hrvatski fond za privatizaciju za navedeni iznos, odnosno cijenu dionica koju bi naplatio od zaposlenika-malih dioničara da je dovršena pretvorba društvenog kapitala društva.

Svi oni su DP Konstruktor upravljali uime države, ali nakon privatizacije, sve što vrijedi našlo se u vlasništvu Željka Žderića. Dugo se već piše o mućkama u privatizaciji najjače hravstke građevinske tvrtke, koju je Žderić kupio njezinim vlastitim kreditom, što je direktora navelo da od nekih medija sudski traži milijunske iznose jer mu je, zbog narušenog ugleda, propao posao u Libiji. Ispostvailo se da iz Džamahirije nije dobio nikakav dopis, niti se uopće natjecao za posao, pa je Žderića Državno odvjetništvo optužilo za krivotvorenje.

Malverzacije u privatizaciji Konstruktora, iako su se dogodile prije 17 godina, ne mogu otići u zastaru zahvaljući ustavnoj odredbi po kojoj pretvorbeni kriminal ne zastarjeva.

Komentara 40

OB
-obrisani-
20:57 27.11.2010.

Stravično : čim je netko član HDZ a odmah je lopov,,,ma fujjjj

OB
-obrisani-
07:52 28.11.2010.

Ubuduce treba obratiti paznju i na prezimena. I ne birati tudje, bande, zderonje, mesonje, mutle, suskave, glavonje,kelje,,,obratiti paznju na prezimena i nadimke.

OB
-obrisani-
00:48 28.11.2010.

Hrvatska zajednica gangstera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije