Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Kostović: Broj Srba optuženih za ratne zločine morali smo smanjiti s 1000 na samo 70

ivica kostović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
10.10.2016.
u 16:32

Hrvatska je morala pristati na te uvjete jer u suprotnom ne bi bilo mirne reintegracije

Akademik Ivica Kostović tvrdi da su hrvatski liječnici u Domovinskom ratu bili bolje informirani od KOS-a, ali i hrvatskih tajnih službi, o tome što se događa na terenu. Liječnici su putem amaterskih radiostanica dojavljivali sve što se događa na bojištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tako je vijest o padu grada Jajca prije stigla u Stožer vojnog saniteta nego kod predsjednika Franje Tuđmana.

– Iz svakog mjesta imali smo izvornu informaciju od naših liječnika. Sve podatke dokumentirali smo kako ne bi moglo biti manipulacija, rekao je dr. Ivica Kostović na početku dvodnevnog znanstvenog skupa "Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog pristupa" koji je okupio kremu hrvatske znanosti koja se bavi Domovinskim ratom. Skup su zajedno organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, a sve to pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Kostović se prisjetio kako je general Jacques Klein, bivši šef Prijelazne uprava UN-a u Podunavlju, inzistirao da se broj optuženih Srba za ratne zločine smanji s 1000 na samo 70. Hrvatska je morala pristati na te uvjete jer u suprotnom ne bi bilo mirne reintegracije.

Dr. Ante Nazor govorio je o pokušajima da se nametne percepcija da je Oluja zločinački pothvat te da je Franjo Tuđman želio dijeliti BiH sa Slobodanom Miloševićem. Dr. Ivo Lučić u svom je izlaganju govorio o razlozima zbog kojih se Hrvatska morala politički i vojno angažirati u BiH.

Organizatori ističu da će na ovom znanstvenom skupu govoriti 40 znanstvenika.

>> Najprije smo 
igrali na kartu žrtve, a potom na kartu pobjednika i ključne vojne 
sile na terenu

Komentara 26

BE
BeroII
16:47 10.10.2016.

Ratni zločini nikada ne zastarijrevaju. Ne znam što sada naše pravosuđe čeka sa tim optužbama? Najvjerojatnije će ih sada, kada su se drugovi maknuli sa vlasti, aktualizirati. Bilo bi neophodno i pravično.

DU
Deleted user
17:05 10.10.2016.

Jesu li u tih 930 Pupovac i Stanimirović??

GO
golub
17:42 10.10.2016.

Smanjili broj zločinaca i sad imamo "Hrvati napuštajte Hrvatsku"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije