Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na poziv Vesne Pusić

Dačić u Zagrebu: Svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom

dačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/22
11.03.2015.
u 11:34

Leko je pozdravio intenziviranje bilateralnih odnosa koje su obilježili posjet ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Beograd

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar vanjskih poslova danas dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, na poziv ministrice Vesne Pusić.

Razgovarao je s premijerom Zoranom Milanovićem i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, a  sastat će se i s predsjednicom  Kolindom Grabar-Kitarović.

Na sastanku s Milanovićem razgovarali su o bilateralnim odnosima te otvorenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pri čemu je potvrđena politička volja za daljnji razvoj odnosa dviju država. Razgovarali su također o aktualnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe.

Josip Leko je pozdravio intenziviranje bilateralnih odnosa koje su obilježili posjet ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Beogradu, dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsjednice RH kao i današnji posjet potpredsjednika Vlade Srbije Dačića.

Najavio je da će se ti kontakti nastaviti njegovim posjetom Srbiji ovog proljeća. Leko je naglasio kako otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima te da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskom putu. Očekuje da dvije vlade riješe otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića te položaj hrvatske manjine u Srbiji. Dačić je izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja istaknuvši da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

Rekao je da su državni tajnici ministarstava vanjskih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tijela koja rade na rješavanju spornih pitanja – nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32 tisuće hrvatskih Srba koji u Srbiji još uvijek imaju status izbjeglica, pitanja njihovih mirovina, povrata imovine i stanarskih prava.

Dačić je izrazio uvjerenje da će se slučaj Veljka Marića riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Kad je riječ o granici na Dunavu ponovio je stajalište da je Srbija za graničnu crtu po sredini rijeke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom.

Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače gospodarske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku. Sastanku je prisustvovao i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac.

>> Najizglednije rješenje za Veljka Marića je razmjena zatvorenika

Komentara 58

DU
Deleted user
09:11 11.03.2015.

Nakon Dačićeva posjeta Hrvatska će procvasti moralno i materijalno.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
11:31 11.03.2015.

Mora doći utješiti druga Ivu nakon izbornog poraza...

DU
Deleted user
12:01 11.03.2015.

eto ih na okupu, ceo svet je njihov, sve brat do brata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije