Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje bivšem doministru

Ivić: Braniteljske stanove u komisiji je birao Mikulić

Dinko Mikulić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
18.11.2016.
u 19:34

Mikulić je optužen da je kao doministar tražio 250.000 eura mita da bi tvrtki Stanoing dao posao na gradnji stanova

Tomislav Ivić, bivši ministar branitelja te bivši državni tajnik u tom ministarstvu, svjedočio je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu u postupku koji se vodi protiv Dinka Mikulića. Mikulić je bivši doministar branitelja kojeg je USKOK optužio za primanje mita. Konkretnije, tereti ga se da je od tvrtke Stanoing 2005. tražio 250.000 eura mita kako bi ta tvrtka dobila poslove na izgradnji stanova za ratne stradalnike. Od traženog iznosa, navodi se u optužnici, Mikuliću je isplaćeno 50.000 eura, a on negira krivnju. Optužnica protiv njega podignuta je u lipnju 2014., a bio je uhićen u prosincu 2013. te je pola godine bio u Remetincu. Osim njega još su optuženi Dragutin Sudac i Nedjeljko Šarlija.

Bivši ministar Ivić u svom iskazu uglavnom je govorio kako je funkcionirala dodjela stanova ratnim stradalnicima. Kazao je da on u vrijeme dok je bio državni tajnik nije provjeravao podatke koji su mu bili dostavljeni iz uprave za stambeno zbrinjavanje.

– Detalje ne znam, no znam kako je tekao postupak zbrinjavanja ratnih stradalnika. Pravo na stambeno zbrinjavanje imali su hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih i nestalih branitelja. Zbrinjavanje se obavljalo tako da su im dodjeljivane kuće ili stanovi. Formirala bi se lista prioriteta temeljem koje su se zbrinjavali, no ponekad se od te liste odstupalo, pogotovo ako je osoba koja je tražila zbrinjavanje živjela u lošim uvjetima – kazao je Ivić.

Objasnio je zatim da je Vlada između 2005. i 2008. odobrila kupnju stanova radi stambenog zbrinjavanja branitelja te da je posao oko toga vodilo Ministarstvo graditeljstva.

– Oni su raspisivali natječaj na području cijele zemlje, pratili su izgradnju i na kraju bi nama poslali ponudu sa stanovima koji su odgovarali našim kriterijima. Kada bi iz Ministarstva graditeljstva u Ministarstvo branitelja došao prijedlog s analizom ponuđenih stanova, stambena komisija bi to analizirala te bi odlučila, ovisno o potrebama, koje ćemo stanove uzeti – kazao je Ivić. Kazao je da u radu stambene komisije nije sudjelovao niti je na nju utjecao te je dodao da je za to bio zadužen Mikulić. Upitan ima li saznanja da je Mikulić inzistirao na kupnji stanova na određenoj lokaciji, Ivić je odgovorio niječno.

Komentara 3

BJ
Bjelovar112
19:57 18.11.2016.

volio bi da Mikulic progovori svasta bi se otkrilo

DH
dalibor.hren
17:15 19.11.2016.

I sve je to prolazilo bez znanja ministra?

VV
Vrana Veritas
03:24 20.11.2016.

Aktualno suđenje, Dinku Mikuliću, pomoćniku ministra (hrvatskih) branitelja RH, za kazneno djelo mita , u korelaciji je zlouporaba ovlasti i položaja, sa štićenjem organizirane grupe kazneno odgovorne za državni terorizam, politička ubojstva i progone, kolokvijalno imenovanog projekta "Lex Perković", samovoljnog dijela novo-udbe - SDS RSUP- SRH, nastavno SIS-a RH i s njima povezanih struktura, a Mikulićev angažman seže od veljače 2001. god. Kaznena politička djela D. Mikulića, te s njim u korelaciji dijelovi korumpiranog državnog odvjetništva, MUP-a, pravosuđa, prikrivaju, daju i iznuđuju lažne iskaze, sve do razine visokih dužnosnika i aktualnih ministarstava i Vlade RH, ako nisu obmanuti ili da su im blokirani kanali dotoka službenog izvješćivanja. Ova zapravo hrvatska afera Dreyfus, već ima i međunarodne implikacije, ne samo nepravomoćnom presudom na sudu uMuenchenu, Njemačka, J. Perkoviću na doživotni zatvor, za sudjelovanje u umorstvu jednom od direktora INA-e, već odavno postoji opravdana sumnja na povezanost s istovrsnim političkim zlouporabama državnih institucija i u RH od 1991. do danas. U kolikoj mjeri i do kada može hrvatska vlast tolerirati ovu vrstu naslijeđa i najnovije "prošlosti"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije