Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIKOVANI ŽUPAN

Ivanu Jakovčiću uručeno visoko austrijsko državno odličje

ivan jakovcic
Snježana Herek/VLM
12.04.2010.
u 21:36

Jakovčić je odlikovan za politički, gospodarski i kulturni doprinos, te osobne zasluge u produbljivanju veza između Hrvatske i Austrije te njegove svekolike potpore euro-regionalnoj politici.

BEČ – Istarski župan Ivan Jakovčić dobio je u ponedjeljak poslijepodne u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova u Beču visoko zlatno odličje sa zvijezdom za zasluge za Republiku Austriju. Nagradu mu je, u nazočnosti predstavnika Europske komisije u Austriji, Richarda Kühnela, glavnog tajnika austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Jaohanna Kyrlea te zamjenika hrvatskog veleposlanika u Beču Josipa Špoljarića uručio austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

U obrazloženju zašto je baš Jakovčić dobio jedno od najviših državnih odličja austrijskog predsjednika Heinza Fischera, šef austrijske diplomacije je rekao kako je Jakovčić odlikovan za politički, gospodarski i kulturni doprinos, te osobne zasluge u produbljivanju veza između Hrvatske i Austrije te njegove svekolike potpore euro-regionalnoj politici. Dodao je da ovu nagradu austrijski predsjednik dodjeljuje "uglednicima zaslužnim za gradnju mostova, za povezivanje i suradnju među državama, narodima i regijama“.

- Austrija i Hrvatska imaju izuzetno dobru bilateralnu suradnju, a uskoro će Hrvatska biti i naš partner u EU - istakao je Spindelegger.

Zahvalivši na odličju Jakovčić je rekao da je "gradnja mostova između država, naroda, regija i institucija, najbolje što jedan političar može učiniti“. Dodao je da je to odličje za njega obveza, ali i priznanje koje želi podijeliti ponajprije sa svima onima koji su mu pomogli da doprinese gradnji mostova i povezivanju između dvije prijateljske zemlje.

Prigodna svečanost održana je u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i Instituta regija Europe (IRE) iz Salzburga, kojem je Jakovčić suosnivač.

Taj institut je u ponedjeljak navečer na svečanosti u Beču obilježio petu obljetnicu svog postojanja. Govoreći o zadaćama instituta, Jakovčić je zamolio austrijskog ministra vanjskih poslova Spindeleggera i eminentan skup da i dalje daju potrebnu potporu Hrvatskoj na putu u EU.

- Europa ne može imati rupu na jugoistoku Europe i biti potpuna bez Hrvatske i njoj susjednih zemalja - istakao je istarski župan.

 

Komentara 19

MI
mikec
10:36 13.04.2010.

Hmmm trebamo malo razmisliti tko je JAKOVCIC, jedan obican POLIT_PROFITER. ON moze kupiti cijelo selo u Istri vuce istru na italijansku stranu. STA RADI GOSPODIN DRZAVNI ODVIJETNIK BAJIC ---zastitnik POLITICARA LOPOVA

OB
-obrisani-
22:07 12.04.2010.

a kako niko nije iz hdz dobija

MO
Morkin
00:21 13.04.2010.

Jugozapadna obala Istre - NA DESETINE ČETVORNIH KILOMETARA - kompletno je prodata u bescjenje Hypo - Alpe - Adria Banci od strane Jakovčića i njegove IDS mafije početkom desetljeća, kada su bili dio vlade SDP - HSLS - HNS -- IDS. Radi se o najvećoj rasprodaji zemlje i pomorskog dobra u povijesti HR, bez premca ili bilo kakvog usporedivog primjera IGDJE drugdje u HR. IDS je to još godinama prije planirao; dijelom je UPRAVO ZATO I OSNOVAN, budući je u vrijeme previranja 1990. mala skupina hohštaplera vidjela priliku koju istarske nekretnine dugoročno predstavljaju. No lokalni izbori nisu im omogućavali toliku razinu ovlasti kako bi mogli nesmetano, neograničeno I - NEKAŽNJENO, A ŠTO JE UPRAVO U CIJELOJ PRIČI NAJVAŽNIJE, raspolagati sa svom tom imovinom u svoju korist. I to je STVARNI RAZLOG zašto su se utrpali u koaliciju 2000 godine. Upravo je afera oko Barbarige i Dragonere BILA (I JOŠ UVIJEK JESTE, budući da akteri ne robijaju u Pulskoj kaznionici, zajedno sa Petračom i Zagorcem, s kojima su pari) KLJUČNI I KRUNSKI DOKAZ o stvarnim dosezima Jakovčićevsko - IDS-ovskog poimanja \"regionalizma\": Potpuna rasprodaja Istre stranim investitorima; potom kolaboracija s njima i njihovim vladama u cilju \"betoniranja\" tog stanja, kako bi se ta klijentelistička klika zadržala na vlasti vječno jeste ISTINSKI cilj IDS-a i Jakovčića. (te strane vlade i njihovi investitori JESU STVARNI CENTRI MOĆI U HR, budući su upravo oni de facto njezini vlasnici - \"demokratski izbori\" su puka farsa, baš kao i HR političari, koji su im tu zemlju rasprodali, te sada ovdje figuriraju kao puka transmisija njihove volje, kao njihovi izaslanici). Nije ni čudo da Nini Austrijska vlada dijeli odličja, ta dobro im je odradio posao, i usput, kao njihov konjušar i sam spremio pinku u džep. Ali, u konačnici ta IDS-ovska masovna rasprodaja istarskih zemljišta jeste ČISTA FEUDALIZACIJA Istre sa Jakovčićevom bandom kao grotesknom \"aristokracijom\" koja je već sada uhljebila sebe i svoje obitelji u sve strukture Istre - političke (i parapolitičke), upravne, ekonomske, javne, kulturne, manjinske i ine. Tako je i moguće da dojučerašnji selje i golaći poput Ivana Jakovčića i Tedija Chiavalona i drugih, izigravaju seoske plejboje i plemiće - glumataju sommeliere, gumane, profinjenu gospodu u talijanskim odijelima i cipelama, krevelje se pred medijima, kupujući mutnim novcem cijela istarska sela locirana na vrhovima brda, koja potom, suprotno svim zakonima i propisima pretvaraju u svoje veleposjede,ne bi li ih mogli, kako u feudalizmu i priliči, prenijeti na svoje nasljednike - Jugoslava i Jablana Jakovčića, Ninine sinove i buduće gospodare Istre. Bijedno. No, sve im je to zapravo uzalud. Sirovina ostaje sirovina ma kakve prnje pobacao po sebi. Lopov ostaje lopov ma kakvim se titulama kitio. I to će ostati do kraja života, ma koliko se trudio i muljao; lagao i maslao; varao i krao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije