Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

Ivanjski krijesovi ove godine uz rock koncerte i ulične zabavljače

krijesovi
ARHIVA VL
22.06.2010.
u 14:24

Prvi zapisi o paljenju krijesova na obalama Kupe datiraju još iz 1780. godine, no većina povjesničara pretpostavlja kako su se palili i ranije.

Karlovčani će u srijedu navečer moći uživati u najstarijoj gradskoj manifestaciji - Ivanjskom krijesu, koji se pali više od 230 godina. Prvi zapisi o paljenju krijesova na obalama Kupe datiraju još iz 1780. godine, no većina povjesničara pretpostavlja kako su se palili i ranije.

Četvrti Banija i Gaza postavile su na obale Kupe krijesove visoke devet, a široke osam metara, a kao i svake godine natjecat će se u tome čiji je krijes ljepši, duže i ljepše gori, itd.

Organizatori su Turistička zajednica i Grad Karlovac koji je osigurao 40.000 kuna - po 20.000 za svaku gradsku četvrt.

No, ove godine bit će i zanimljivih dodatnih sadržaja - rock koncerata za mlade, uličnih zabavljača i plesača...

– Ovogodišnji smo zabavni program obogatili dodatnim sadržajima u čemu nam je pomogao generalni sponzor - Karlovačka pivovara. Događanja počinju poslijepodne. Osim nogometne utakmice i povlačenja konopa u kojem će sudjelovati ekipe Gaze i Banije, na prilazu mostu s Gažanske strane nastupit će žongleri vatrom, karlovački bubnjari, dubovački streličari i hip-hop i break dance plesači Promenada kluba. Sve popularniji mladi zagrebački bend Kinoklub nastupit će u 21 sat, za 22 sata je predviđeno paljenje krijesa, pa vatromet koji smo postavili na ponton na sredini rijeke. Slijedi nastup grupe Vatra – kazala je Nikolina Lisac iz Turističke zajednice. Agencija Valdemar organizira za zainteresirane građane vožnju Kupom starinskom lađom korabljom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije