Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sv. Florijan

Ivanečki vatrogasci obilježili spomendan svog zaštitnika

florijan (1)
presnimila Lj. Risek
07.05.2012.
u 13:00

Ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić vatrogascima je u znak zahvalnosti za dobru suradnju poklonio – pečenog janjca

–- Biti vatrogasac velika je žrtva. Nikad ne znaš kada ideš, ni kamo ideš, što te tamo čeka, kada ćeš se, pa ni hoćeš li se uopće vratiti. Prihvatiti se danas takvog posla dobrovoljno i bez naknade velika je stvar u društvu koje se sve više zatvara u sebičnost.

To je, među ostalim, na misnom slavlju što ga je u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene predvodio u povodu obilježavanja spomendana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, naglasio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić. Misi su nazočili predstavnici svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava ovoga kraja – Ivanca, Radovana, Salinovca, Bedenca i Gačica, koji su na taj način ujedno i počeli s proslavom Dana vatrogasaca.  

– Ivančani su s pravom ponosni na svoje vatrogasce. Ne dajte se obeshrabriti u svome humanom i plemenitom radu – dodao je župnik te kazao da ni njihov zaštitnik, sv. Florijan, nije neko nadnaravno biće, već da je on, poput ostalih svetaca, bio običan čovjek koji je živio i radio među ljudima, na korist i njihovu sreću.

Nakon mise svi nazočni u procesiji su se uputili do ivanečkog vatrogasnog doma gdje je vlč. Gložinić blagoslovio kip sv. Florijana, rad izvornog umjetnika Darija Horbeca iz Ivanca.

– Dario je kip izradio od drva lipe koja je rasla ispred vatrogasnog doma, a koju smo morali srušiti jer je smetala gradnji garaže. Tako lipa simbolično i dalje ostaje „živjeti“ u našem dvorištu. Zahvaljujemo i obitelji Čaklec, koja nam je poklonila mlinski kamen iz svoga starog mlina, koji služi kao postolje kipu sv. Florijana – istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivanca Mario Rogina.

Vatrogasci su na druženje pozvali i sve vjernike koji su u procesiji došli na blagoslov kipa.

– Malo smo se brinuli jer toliko hrane nismo imali. No, Bog je očito blagoslovio naše okupljanje, pa je ispalo da je hrane za sve bilo dosta, najeli su se i vatrogasci i vjernici! Zahvaljujemo i vlč. Gložiniću koji nam je za dobru suradnju poklonio pečenog janjca – kazao je Rogina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije