Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rudarska tracija

Ivančane dirnuo film „Pozdrav rudara“ iz 1948. godine!

rudarski (1)
Ljiljana Risek
06.12.2010.
u 13:47

Rudarski dani ponovno su u sjećanje Ivančana dozvali stara vremena, kada je ivanečko gospodarstvo raslo na rudarskom krampu

 

   Projekcija filma „Pozdrav rudara“, što je u produkciji zagrebačkog Jadran filma snimljen 1948. godine, svakako je bio događaj koji je na svečanosti otvaranja Ivanečkih rudarskih dana  najviše dirnuo Ivančane i rijetke, još žive rudare. S razlogom, jer žive slike nekadašnjih Ivanečkih ugljenokopa, koji su 70-tih godina prošloga stoljeća zapošljavali 1700 rudara, ponovno su ih podsjetili na činjenicu da je Ivanec „ispod rudarskog krampa zrasel“ te da u njemu nekad nije bilo obitelji u kojoj bar jedan član nije radio u rudniku.

   U pozdravnoj riječi na te je dane podsjetio i predsjednik Turističkog društva Boris Jagetić Daraboš.

- Ta manifestacija temelj je projekta čiji je cilj povezivanje nekadašnjih rudarskih centara u svim dijelovima Hrvatske. Obnovom, čuvanjem i njegom rudarske baštine i obnovom jednog rudarskog okna na Ivančici želimo potaknuti razvitak specifičnog turizma na ovom području. To je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica, pa su Rudarski dani jedina takva priredba uvrštena na njene web-stranice – kazao je Jagetić Daraboš. U povodu pete obljetnice osnivanja Ivanečke rudarske čete, zaslužnima su uručene zahvalnice i plakete, izrađene po uzoru na stare rudarske zahvalnice iz prošlog stoljeća.

   U predvorju Srednje škole otvoren je i 1. sajam rukotvorina i suvenira, na kojemu je svoje proizvode izložilo 34 izlagača iz nekoliko županija. Otvorena je i izložba fotografija, razglednica i poštanskih maraka na temu rudarstva, a u suradnji s Društvom prijatelja narodnih običaja Maska i Udrugom Margareta iz Margečana priređen je rudarski domjenak s prezentacijom izvornih jela.

   U sklopu programa otvorena je i izložba o rudarstvu u galeriji u Malezovoj ulici, a direktorica Turističkog ureda Mirjana Bračko kod separatora u Jedinstvu, na mjestu gdje se nekad iz ugljenokopa na svjetlo dana vadio ugljen, pričala je o ivanečkom rudarstvu. Misu za rudare u župnoj crkvi vodio je vlč. Zoran Gložinić. Za sve posjetitelje priređena je i degustacija crnog ekološkog rudarskog piva. Pokrovitelji Rudarskih dana su Grad Ivanec i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a podržali su ih Ministarstvo turizma, Hrvatska i županijska TZ.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije