Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Pavić Šimetin: 'Ovakvu situaciju već dugo nismo imali, očekuje se veći broj hospitaliziranih i umrlih'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
20.10.2021.
u 15:15

COVID potvrde su povećale broj cijepljenih u zdravstvu, navela je i dodala kako se treba fokusirati na dijalog s građanima pa da vide koliko je cijepljenje važno.

Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstva komentirala je trenutnu epidemiološku situaciju. Podsjećamo, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 3162 novooboljelih, preminule su 23 osobe.

- Ovakvu situaciju već dugo nismo imali.Danas je zabilježen veliki broj novozaraženih. Radi se o broju koji je za 27 puta veći nego prošlog tjedna. Jučer je bio 70 posto porasta od prethodnog tjedna. Radi se o većem porastu koji zahtjeva da se vratimo osnovnim mjerama: distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija radi već sad veliku razliku između zemalja koje imaju visoku cijepljenost i zemalja koje nemaju. Ako se uspoređujemo s porastom na razini EU, očekuje se veći broj hospitaliziranih i umrlih, pa čak i kod onih koji su se cijepili - kazala je i objasnila da cjepivom se čuva sebe i druge. 

- Pravi utjecaj cijepljenja vidi se upravo među tim mlađim generacijama koji su uglavnom necijepljeni - nadometnula je Pavić Šimetin. 

Osvrnula se i na utjecaj COVID potvrda na zdravstvo, koje su uvedene prije nekoliko tjedana. 

- COVID potvrde su povećale broj cijepljenih u zdravstvu, navela je i dodala kako se treba fokusirati na dijalog s građanima pa da vide koliko je cijepljenje važno.

Pogledajte video o uvođenju COVID potvrda za zaposlene u zdravstvu

Ustvrdila je kako se Hrvatska kao i druge europske zemlje nalaze u uzlaznoj putanji tog četvrtog vala, te da će vrhunac trajati ovisno o tome koliko je građana cijepljeno kao i o mjerama koje su na snazi. 

Na upit o slučaja COVID-pozitivnog muškarca koji je dobrovoljno napustio Kliniku Dr. Fran Mihaljević i potom je nađen mrtav, podsjetila je da u Hrvatskoj nema obveznog liječenja. 

- U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Osoba ima pravo, ali mora se onda doma držati samoizolacije i ne dolaziti u kontakt s drugim osobama - dodala je. 

COVID pozitivan pobjegao s kisika u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici: Nađen mrtav kod Samobora

Komentara 61

Avatar Foton
Foton
16:01 20.10.2021.

Ovo umiranje necijepljenih mladih od korone je vrlo bolan nacin da se popravi nacionalni kvocijent inteligencije. Zalosno, vrlo zalosno.

DU
Deleted user
16:05 20.10.2021.

Danas 3.162 zaraženih. 22 umrla, 18 NECIJEPLJENIH. Dajte, urazumite se.

Avatar madcap
madcap
15:56 20.10.2021.

Cijepljenje je oćito propalo jer je puno neojepljenih a posebno onih koji se ne žele cijepiti iz nekog iracionalnog razloga odnosno antivaksera. Posljedično, jurimo ubrzano u lookdown, i pitanje je koliko ćemo vremena morat bit uključani da brojevi počnu padati... 30 % pozitivnih testova je korak do katastrofe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije