Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europarlamentarka

Ivana Maletić: Vlada je potpuno izvan stvarnog stanja u državi

Foto: Silvija Videk
31.01.2014.
u 11:32

Dala je primjer najavljenih mjera i rebalansa po kojima se projekcija gospodarskog rasta smanjuje sa 1,3 posto na 0,2 posto, što po njoj znači ukupno dvije milijarde kuna prihoda u proračunu manje

- Aktualna Vlada vrlo, vrlo nerealno i neracionalno pristupa tako ozbiljnom problemu procedure prekomjernog deficita i s ovakvom prihodnom stranom u proračunu nismo na 4,6 posto deficita što traži Europska komisija, već je deficit sa minus 5,5, koliki je bio u proračunu, povećan na minus 5,8. Rashodna strana je također potpuno apsurdna jer je nemoguće u jednoj godini smanjiti tolike rashode. Ova Vlada je potpuno izvan stvarnog stanja u Republici Hrvatskoj – prokomentirala je novinarima proceduru prekomjernog deficita zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić u Krapini gdje održava konferenciju “Izazovi korištenja EU fondova u Krapinsko - zagorskoj županiji”.

Dala je primjer najavljenih mjera i rebalansa po kojima se projekcija gospodarskog rasta smanjuje sa 1,3 posto na 0,2 posto, što po njoj znači ukupno dvije milijarde kuna prihoda u proračunu manje.

- No, o tome ne govore već o ukupnom povećanju prihoda mjerama za 4,7 milijarde. No, kada oduzmemo ove dvije, nismo više na tom povećanju već na 2,7 milijardi. Od toga 2,8 milijardi je povlačenje sredstava iz drugog mirovinskog stupa u vojsci, policiji i vatrogastvu, no Europska komisija takve jednokratne prihode koji su povlačenje novca iz štednje za budućnost ne priznaje kao prihod.

To je novac kojim se može smanjivati dug, ali ne i deficit. Tako smo već u minusu od sto milijuna i nema povećanja na prihodnoj strani kojim se rješava deficit u državnom proračunu – objasnila je Ivana Maletić. Prošla je i prihode koje Vlada najavljuje, primjerice povlačenje viškova sredstava s računa korisnika proračuna.

- Riječ je o institucijama, fakultetima i ustanovama koje imaju novac iz različitih izvora dobiven za znanstveno - istraživačke projekte, a iz proračuna ih ne dobivaju. Vlada sad želi taj novac pokupiti, zaraditi od toga oko 500 milijuna kuna, ali to također nije prihod već su to prihodi iz prošlih godina proračunskih korisnika i ne mogu se ponovno iskazivati kao prihodi državnog proračuna – objasnila je zbrojivši da je to sad već minus od 600 milijuna kuna. Također, istakla je, ne zna se što će biti s prihodima od koncesija i kako će to utjecati na potpore koje su u pozadini tih koncesija. Nelogičan je, kazala je, i zakon koji je u proceduri koji govori da će se oporezivati sve iznad 1500 kuna, a govoreći o igrama na sreću aktualna Vlada kaže da će taj porez biti na sve dobitke, pa i na one od jedne kune. - Sad se mora mijenjati zakon koji je već u proceduri – kritizirala je europska parlamentarka Ivana Maletić koja je inače članica Odbora u Europskom parlamentu koji se bavi detaljno sa shvaćanjima i poduzimanjem mjera u takvim slučajevima.

>> HDZ o 'financijskim aferama Kukuriku koalicije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije