Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Turudić

'Da, za vrijeđanje Domovinskog rata treba ići u zatvor'

Ivan Turudić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
21.03.2015.
u 09:15


Je li verbalni delikt to što Nijemci kažnjavaju negiranje holokausta

Inicijativa suca Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da se uvede kazneno djelo poricanja naravi Domovinskog rata izazvala je pravu buru reakcija.

– Nisam se nadao da će na takav odjek naići ideja koju imam već dulje vrijeme, a prvi sam je put javno izgovorio u razgovoru s vama, i to u sasvim drugom povodu.

Optuženi ste da želite uvesti verbalni delikt.

Naravno da ne želim da se takvo što ugradi u Kazneni zakon. Zar je verbalni delikt sankcioniranje poricanja holokausta u Njemačkoj? Ili kazneno djelo poricanja turskog genocida nad Armencima u Prvom svjetskom koje postoji u francuskom zakonu? Radi se o zakonima vrlo relevantnih europskih zemalja. Primjena djela poricanja naravi Domovinskog rata, ako bi ušla u Kazneni zakon, bila bi vrlo strogo ograničena u pogledu mjesta gdje je izrečena, načina na koji je izrečena te osobe koja ju je izrekla. Oni koji tvrde da bi to bio verbalni delikt u najvećem su broju isti oni koji su se za njega zalagali prije 1990. godine.

Bi li to djelo na bilo koji način utjecalo na preispitivanje događaja u Domovinskom ratu te činjenicu da je i s hrvatske strane bilo ratnih zločina?

Ne. Nitko razuman ne spori da je u Domovinskom ratu bilo zločina. To je činjenica koja je utvrđena u recentnim presudama međunarodnih sudova, a ni država Hrvatska je nikada nije sporila. Takva su tumačenja zlonamjerna.

Postavlja se i pitanje nismo li vrijednost obrambenog rata već dovoljno zaštitili kroz Ustav i saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu?

Ustavom je zaštićeno i pravo na čist zrak pa ipak postoji kazneno djelo onečišćenja okoliša. Ustav se vrlo teško neposredno primjenjuje. Bilo je slučajeva neposredne primjene, i to za skidanje spomenika Francetiću u Slunju. Ali njegova je izravna primjena vrlo teška, a argument da je Domovinski rat vrijednost koja je zaštićena Ustavom ide u prilog tome da ga treba štiti Kaznenim zakonom.

Ima li u Hrvatskoj ikog tko dvoji o karakteru Domovinskog rata i tko bi poricao da je on bio obrambeni te da je posrijedi bio međunarodni sukob?

Kako ne! Imamo čak i političare koji tvrde da su Hrvati krivi za pokolj na Ovčari te da je on bio izazvan ponašanjem Hrvata. Postoji niz izjava kojima se tvrdi da su cilj Oluje bili zločini i etničko čišćenje. Čuli smo to bezbroj puta, zar ne? Gotovo dnevno netko tvrdi da smo vodili građanski rat i da nije bilo agresije na Hrvatsku.

Kakva bi se sankcija propisala za one koji bi počinili to djelo?

Protiv sam toga da u Kaznenom zakonu postoje djela za koja nije propisana kazna zatvora. To imamo kod klevete, ali je neuobičajeno. Za najteže oblike povrede naravi Domovinskog rata morala bi se propisati zatvorska kazna, no ne bih se mogao izjasniti o njezinoj visini. U pravilu su za takva djela predviđene najniže kazne, ali mora biti zatvorska.

Vaša je inicijativa protumačena i kao potez kojim idete na ruku politici HDZ-a.

Ne zamaram se time. Ni s kim se o tome nisam konzultirao. Odrastao sam čovjek koji ima pravo na svoje mišljenje. Izrazio sam svoj stav. A ako bi uvođenje ovakvog kaznenog djela nekome išlo na ruku, onda bi vladajućima jer bi pomoglo rješavanju braniteljskog pitanja i njihova nezadovoljstva zbog kojega prosvjeduju u Savskoj. Motiv mojega prijedloga nije politički premda ima politički odjek.

Hoćete li formalizirati svoju inicijativu?

Neću. Ona je plod mojeg razmišljanja kao branitelja. Sudac sam i nije moj posao boriti se za izmjene zakona. Neka se drugi time bave.

>> Poricanje karaktera Domovinskog rata – u Kazneni zakon

Komentara 132

HR
Hrvatska3014
09:34 21.03.2015.

Slažem se sa gospodinom Turudićem. Također bih značajno povećao kaznu za igre sa hrvatskom zastavom. Kao što je index.hr svojevremeno radio.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
09:50 21.03.2015.

Naravno da treba uvesti takvo kazneno djelo, danas tko god se sjeti pljuje po braniteljima i Domovinskom ratu - najviše iz redova svakakvih udruga "za ljudska prava" koje su obilno financirane od strane ove vlade. Strašno je da na HRT-u u reportaži o ovom prijedlogu pitaju Nobila za mišljenje!

SO
Sos
09:35 21.03.2015.

Bravo Turudic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije