Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Gledali smo na televiziji kako Sabor proglašava neovisnost Hrvatske, a sutradan su nas napali'

U napadu je poginuo mladi, dvadesetgodišnji, pričuvni policajac Tomislav Rom, dok je uz tadašnjeg policajca Ivana Šanteka ranjeno je još desetak njegovih kolega i glinskih civila
26. lipnja 2015. u 13:50 8 komentara 790 prikaza
glina
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

– Gledali smo na televiziji kako Sabor proglašava neovisnost Hrvatske i očekivali smo istodobno napad, jer su takve informacije postojale. Napad na našu Policijsku postaju Glina je počeo sutradan, oko pet sati ujutro. Prvo su napadnute naše vanjske patrole, a zatim i sama postaja koju smo uspjeli braniti četiri sata – rekao je u petak u Glini saborski zastupnik Ivan Šantek, koji je 26. lipnja 1991., prilikom napada više stotina srpskih pobunjenika, i sam ranjen.

U napadu je poginuo mladi, dvadesetgodišnji, pričuvni policajac Tomislav Rom, dok je uz tadašnjeg policajca Ivana Šanteka ranjeno je još desetak njegovih kolega i glinskih civila.

Glinjane je to jutro probudila rafalna paljba i eksplozije tromblona, a Grad se ubrzo našao u orkuženju srpskih pobunjenika. Nakon četiri sata obrane preko posrednika je opkoljenim policajcima došla ponuda da se predaju, pa će ih pustiti prema obližnjem Jukincu.

– Prvo su izašli policajci Srbi koji su bili u postaji s nama, a nakon njih i mi. Čim smo izašli rekli su nam da smo ratni zarobljenici i da će se na nas primjenjivati postojeće konvencije. No, lagali su. Ubrzo su počela zlostavljanja i premlačivanja, pogotovo u Golubiću i Kninu – kazuje Šantek koji je s još 15 policajaca u zarobljeništvu bio sve do razmjene, 14. kolovoza 1991.

U Golubiću je svoj obučni centar imao kapetan Dragan koji je i osobno sudjelovao u napadu na Policijsku postaju u Glinu.

– Drago mi je da će kapetan Dragan napokon biti izručen Hrvatskoj pa će morati objasniti koji su mu motivi bili u napadu na miran grad Glinu i Policijsku postaju – dodaje Šantek.

Inače, srpski teroristi su tog 26. lipnja Policijsku postaju Glina u svojim rukama uspjeli držati tek koji sat, a dolaskom policijskih pojačanja i pripadnika ATJ Lučko ubrzo su se povukli. Cijelo vrijeme napada u Glini su bili pripadnici JNA.

>> ATJ Lučko - Nikad viđene ratne fotografije elitne postrojbe!

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Sv Franjo:

  Policajci su ugradili svoj život u slobodu Hrvatske.Hvala!

 • Avatar svibpurga
  svibpurga:

  Pokoj Vam duši, svjetlost vječna neka Vam svijetli Hrvatski Branitelji (Policajci),, Heroji

 • LaurenceofArabia:

  Heroji: biti cu im dozivotno zahvalan. A sada...objavite datume izbora.