Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

VIDEO Pernar šutio 8 minuta, Reiner opomenuo Bunjca zbog vrijeđanja zastupnika

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.03.2017.
u 13:29

HDZ-ova Marija Jelkovec rekla je da je Pernar prekršio Poslovnik jer je veći dio svog vremena za raspravu šutio

Saborski zastupnici danas raspravljaju o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti zraka kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, a Ivan Pernar iz Živog zida ponovno je svoje vrijeme za raspravu iskoristio kako bi šutio – cijelih osam minuta.

Zastupnici su raspravu iskoristili kako bi upozorili na problem rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja narušava zdravlje građana susjednog Slavonskog Broda.

SDP-ova Marta Luc Polanc upozorila je tako da je u Slavonskom Brodu tijekom mjerenja u samo jednom mjesecu koncentracija dopuštenog onečišćenja veća od dopuštenog na godišnjoj razini, a ponajprije je riječ o koncentraciji sumporovodika i lebdećih čestica. Njezin stranački kolega Gordan Maras najavio je da SDP danas u proceduru upućuje svoj Prijedlog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, prema kojemu Janaf može onemogućiti dotok nafte tamo gdje je znanstveno dokazano da se ugrožava ljudsko zdravlje.

– Jučer smo čuli i poruku iz susjedne države u vezi sa Slavonskim Brodom i rafinerijom u Bosanskom Brodu, gdje je kvaliteta zraka prouzročena proizvodnjom u Bosanskom Brodu narušena, a predsjednik Republike Srpske, gospodin Dodik, govori da Hrvatska daje pogrešne informacije te da oni neće ništa modernizirati – komentirao je Maras.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg kaže kako je ova Vlada itekako svjesna problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

– S tim u vezi želim naglasiti da trenutačno djelujemo u tri smjera. Prvi je predložena plinifikacija RH prema Rafineriji u Bosanskom Brodu, s tim u vezi mogu naglasiti da je u Ministarstvu zaštite okoliša obavljen niz preliminarnih sastanaka s tvrtkom Plinacro. Tvrtka Plinacro definitivno tu vidi svoj interes. S druge strane, mogu sa zadovoljstvom reći da su došli pozitivni komentari i od ruskog vlasnika iz Bosanskog Broda na takav prijedlog, tako da će se i ta strana, siguran sam, uključiti u rješavanje ovog problema. Osim plinifikacije, radi se i na međudržavnoj razini s BiH i s tim u vezi želim naglasiti da je premijer Plenković najavio i uskoro se organizira zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH, gdje je problem kvalitete zraka, uz još nekoliko okolišnih problema koje imamo s BiH, jedna od glavnih tema – objasnio je Šiljeg.

HSS-ov Davor Vlaović kaže kako sličan problem kvalitete zraka imaju i Sisak i Rijeka pa čak i Zagreb, pa problem treba sagledati cjelovito.

Ivan Pernar iz Živog zida odlučio je osam minuta šutjeti (zastupnici imaju pravo na 10 minuta pojedinačne rasprave).

– Mi, u našoj zemlji, godinama svjedočimo demagogiji i praznim riječima, pustim govorima o rješenju problema sa zrakom u Slavonskom Brodu. Ovo taj problem ne rješava. I ne samo to. Pokušava se stvoriti privid da je problem u našoj regulativi. No nikakvom regulativom nećemo to riješiti nego samo onda kada se ugovorom s BIH prisili tu zemlju da nas prestane trovati. Ne samo građane Bosanskog Broda i Slavonskog Broda nego i građane Tuzle. U Tuzli imaju termoelektranu i zagađenje i vlada BiH ne poduzima ništa da riješi taj problem – ni u Tuzli ni u Slavonskom Brodu. Ne znam više što reći, vidim da nema volje, mnogo se priča s obje strane, a ništa se ne radi. Ja ću zato šutjeti idućih 8 minuta za sve žrtve takve politike BiH, tako i naše koja ravnodušno to promatra, to trovanje – rekao je Pernar te idućih osam minuta šutio.

HDZ-ova Marija Jelkovec smatra da je Pernar prekršio Poslovnik jer je veći dio svog vremena za raspravu šutio.

– Smatram da je time remetio rad na ovoj sjednici jer u Poslovniku piše da zastupnik govori, a ne da šuti. Zamislite kako bi to bilo kad bi svi šutjeli – komentirala je Jelkovec. S njome se složio i njen stranački kolega Josip Križanić koji kaže kako zastupnici trebaju govoriti, a ne šutjeti.

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je kako je bolje da zastupnici iz HDZ-a koji su se žalili na Pernara šute, jer su tada pametniji, no to se nije svidjelo predsjedavajućem Željku Reineru koji mu je dao opomenu zbog vrijeđanja kolega.

– Zastupnicima HDZ-a smeta i kad govorim. Da su oni išta učinili da se problem u Slavonskom Brodu riješi, onda bismo mi mogli reći "zašto vi šutite?". Ja sam mogao, kao vi ovdje, krasti vrijeme i pričati, ali svi znamo da se time neće ništa promijeniti. Ako ne mogu upozoriti na problem i pozvati sustav da ga rješava, onda ću šutjeti o tom problemu. Nadam se da će netko čuti ovu šutnju – objasnio je Pernar svoj postupak.

>> Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila nastavak pritiska prema Rusiji i razgovor s Dodikom

Komentara 55

Avatar navijač
navijač
14:37 02.03.2017.

Valjda je shvatio da je pametniji kad šuti.

SW
swic
14:18 02.03.2017.

Osoba koja nezna koliko mu je star sin ? Sjedi u parlamentu , o boze dokle je stigla hrvatska . Ali uz sve politicare koi je vodise do sada , tu joj je i mjesto .

MI
miso
14:08 02.03.2017.

... Bolje joj je da šuti nego što priča glu.... . Jer, Pernar šutnjom puno više govori nego ona. Poanta je da se raspravom postigne cilj, a ne puniti prostor Sabora decibelima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije