Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAO PORUKE

Ivan Pernar se hvali da je zambijskoj policiji prijavio Hrvate

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.02.2023.
u 23:08

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u petak kako su u javnosti prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija. Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu na to da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar objavio je na svom Facebook profilu kako je vlastima u Zambiji slao prijave vezane uz hrvatske državljane koji se nalaze u Zambiji. Osmero Hrvata nalazi se u zatvoru zbog sumnje na trgovanje ljudima i krivotvorenje dokumenata. Oni su uhićeni u prosincu prošle godine nakon što su pokušali posvojiti četvero kongoanske djece.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio, kako je prvotno bilo objavljeno, te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Pernar je sve pozvao da kontaktiraju zambijsku policiju kojoj je i on poslao poruku. Navodi kako je među uhićenima i transseksualna osoba koja, kako piše, ne može posvojiti djecu u DR Kongo.

"Je li policija Zambije kontaktirala DR Kongo vezano uz posvajanje i jesu li pokušali otkriti je li proces posvajanja legalan. Molim vas da napravite sve u vašoj moći da pravda bude zadovoljena i da se poštuje zakon", napisao je Pernar u poruci.

– Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, taman ono bilo i necivilizirano, ali nemaju pravo ugrožavati druge i širiti govor mržnje zbog svojih rodnofobičnih stavova, pogotovo kad su ti drugi već sami po sebi u tako lošoj i ranjivoj poziciji i kad takav potez može imati teške konzekvence na njihovu sigurnost. Ovo za ljude u Zambiji može biti ozbiljno ugrožavajuće i netko bi trebao reagirati! – rekla je za Jutarnji list Jadranka Sloković.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorila je u petak kako su u javnosti prisutni govor mržnje, rasizam i transfobija.

"Olako se poistovjećuju problemi u proceduri međudržavnog posvojenja s kaznenim djelom trgovanja ljudima, iako je razlika između njih velika. Takva atmosfera negativno utječe i na druge građane, posebno kada takvoj atmosferi pridonose i javne osobe čije poruke stižu do većeg broja ljudi", navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

"Posebno", kaže, "zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu na to da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije", napisala je u priopćenju.

Komentara 126

MK
milutin kekin
23:16 12.02.2023.

Trgovci djecom i zaslužuju biti prijavljeni policiji. Radi se o teškoj i odvratnoj kriminalnoj radnji, zar ne?

DU
Deleted user
23:22 12.02.2023.

I opet samo klasični damage control. Nijedan od ovih članaka ne postavlja nikakva pitanja nego isključivo služi kao apologija uhićenih. Ok...jedan od njih je transić, kaje sa ostalih 7? Zbog čega su oni opet u reštu? Smiješni ste sa ovimm prebacivanjem pažnje na smiješnog Pernara. Ako je itko druker i cinker onda je to ekipa sa lijeve strane koja cinka po raznim stranim veleposlanstvima i medijima od samih početaka ove države sve one redom tko im se ne sviđa ili se ne slažu sa njima, proglašavajući ih katotalibanima, ognjištarima itd itd.....može vas sram biti i onaj tko vam vjeruje taj nije baš pri sebi.

ZP
Zabranjen pristup
23:50 12.02.2023.

Ne razumijem kakav je to govor mrznje? Pernar je rekao istinu. Zasto ta osoba ide u zemlju u kojoj je ugrozena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije