Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prokišnjavanje

Ivan Penava došao vidjeti nemoguće uvjete života u vukovarskom naselju Olajnica

Ivan Penava
Foto: Davor Javorović/Pixsell
02.10.2014.
u 13:43

Direktor Tehnostana Ivan Kamerla pojasnio je da se sredstva od pričuve nedostatna za tako velike popravke kao i da problem sa ovom zgradom postoji od 2001. godine

Tri dana nakon teksta objavljenoga u Večernjem listu, u kojem stanari u vukovarskom naselju Olajnica ukazuju na nemoguće uvjete života radi prokišnjavanja, spomenutu zgradu posjetili su danas čelnici grada Vukovara, gradonačelnik Ivan Penava i dogradonačelnik Marijan Pavliček.

Njih dvojica, zajedno sa direktorom gradske tvrtke Tehnostan, imali su prilike na lice mjesta uvjeriti se u kakvim su uvjetima stanari prinuđeni živjeti. Mogli su vidjeti uništene stanove, podignute parkete, vlažne i crne zidove, lonce i lavore postavljene po sobama kako bi prikupljali vodu… Situacija je toliko loša da je jedan stan već totalno uništen, a prije nekoliko dana iz jednoga stana je dvoje djece sklonjeno na sigurno mjesto od strane roditelja u strahu da se ne razbole.

Jedna od stanarki nam je rekla i kako je od nadležnih dobila savjet da svjetlo pali drvenom kuhačom s obzirom da je zid vlažan. Senka Edalinski rekla je novinarima, pokazujući uništeni stan svojih roditelja, da želi zamijeniti stan ali i da će tražiti nadoknadu za uništene stvari i uložena sredstva.

– Ne znam tko je odgovoran ali ovo je sramota. Uništeno je sve. Niti ne želim više živjeti ovdje jer će ovdje uvijek biti vlage, rekla je ogorčena Edalinski pokazujući stan čelnicima grada dodajući da unatoč svemu i dalje redovito plaća račune za stan, da nema kune duga ali i da ne znaju zašto to plaćaju. Poslije svega viđenoga predstavnik stanara Ivica Gašpar upitao je gradonačelnika kako im se i može li im se uopće pomoći.

– Mi trebamo hitnu pomoć jer je ovdje postalo nemoguće živjeti. Ljudi odlaze, sklanjaju djecu… Vlaga se već spustila do drugoga kata, rekao je Gašpar navodeći da je u četiri ulaza u naselju, od 9 do 12, ugroženo oko 150 stanova. Penava nije skrivao šok nakon svega viđenoga navodeći da je osnovni krivac za nastalu situaciju nebriga države koja je i vlasnik zgrada i koja kao takva do danas nije riješila pitanje vlasništva.

– Grad će pomoći stanarima. Predložili smo da se 20 posto sredstava od priljeva sredstava na ime kupovine stanova koristi za hitne popravke. Međutim, pravo je pitanje zašto se godinama nije ništa radilo da se problem sanira. Sredstva su se ulagala u izgradnju cesta, nogostupe i populizam, a ne ovakve probleme. Poslije svega možemo samo pitati gdje je završio novac, rekao je Penava.

Direktor Tehnostana Ivan Kamerla pojasnio je da se sredstva od pričuve nedostatna za tako velike popravke kao i da problem sa ovom zgradom postoji od 2001. godine.

– Sama obnova nije urađena kvalitetno i do kraja. Procijenjeno je da je za dovršetak obnove bilo potrebno izdvojiti oko 2,4 milijuna kuna što nikada nije napravljeno. Od 2001. godine, kada smo ukazali ministarstvu na problem zgrade, šaljemo im dopise, ukazujemo na probleme i opet ništa. Tijekom 2010. godine napravili smo i projektnu dokumentaciju ali ništa nije napravljeno, rekao je Kamerla. Dodao je i da je zgradu obnavljala tvrtka Rad Đakovo koja je 2001. završila u stečaju, a onda ubrzo i u likvidaciji. Ostaje nejasno i kako su radovi na nedovršenoj zgradi prihvaćeni od strane nadzornog organa kao i kako ju je zaprimila država.     

>> Vukovarcima ponovno prijete hladni radijatori tijekom zimskih mjeseci

>> Zbog duga za grijanje država bi oko 500 obitelji mogla deložirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije