Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrepčanin stručnjacima državnog instituta u Kasselu predstavio revolucionarnu ideju proizvodnje električne energije

Ivan Orlović: U lovu na snagu morskih valova

plus-valovi-txt.jpg
import
16.06.2007.
u 16:47

Zagrepčanin Ivan Orlović, koji već 35 godina živi u Njemačkoj, došao je na ideju kako snagu dizanja i spuštanja morskih valova iskoristiti za proizvodnju električne energije. Svoju je ideju predstavio državnom institutu u Kasselu, u kojem 200 ljudi proučava i testira mogućnosti proizvodnje alternativne energije.

- U institutu su bili oduševljeni mojom idejom, a u svibnju sam izum prijavio i njemačkom zavodu za patente u Muenchenu. Kako snagu valova pretočiti u energiju koja će koristiti čovječanstvu, golicalo me pet godina. Posebno me intrigiralo kako iskoristiti i snagu valova kada se spuštaju, odnosno vraćaju.

Prije dva mjeseca i za to sam našao rješenje. Svi prazni tankeri moraju nositi i balastne vode jer kad se podiže veliki val, mogao bi ih prepoloviti. Shvatio sam da valovi imaju veliku potisnu moć jer je njihova snaga velika i kada se spuštaju.

Rješenje je da se snaga valova pri dizanju i spuštanju pretvori u okretnu energiju koja pokreće generator. Osovina koju pokreće generator trebala bi sa strane imati prazne tankove. Ako je volumen tankova 30 prostornih metara, potisak valova bit će jačine otprilike 30 tona - objašnjava Orlović, dodajući da zamislimo stonogu koja umjesto svake noge ima po jedan prazan tank.
- Uvijek se radi potisak na osovinu koja okreće rotor generatora koji proizvodi struju - kaže inovator.

Tvrdi da se ostvarenjem njegova izuma može stvoriti onoliko električne energije koliko stvara atomska centrala. Energija od valova, međutim, ne onečišćuje okoliš ugljikovim monoksidom ili radioaktivnim otpadom. Takva čista električna energija najbolje će se proizvoditi na morima s velikim valovima, primjerice, Pacifikom i Atlantikom, a za prvu proizvodnju postrojenja (generatora s tankovima) trebalo bi otprilike 20 milijuna eura.

- Korist od takve energije mogla bi se računati u milijardama, a proizvodnja bi bila mnogo jeftinija nego gradnja atomske centrale - uvjeren je I. Orlović. On misli da bi tako proizvedenom energijom mogao riješiti problem pola Francuske i pola Španjolske .

- Energija koja se prozvodi od snage vjetra daje najviše pet megavata, a od valova bi to moglo biti i više od 500 megavata. Takva bi energija bila korisna i za potrebe naftnih platformi. Osim što je čista energija, korištenjem mog izuma smanjila bi se otprilike dva posto potrošnja nafte u svijetu - tvrdi Orlović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije