Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamen i ruže

Ivan Jakovčić: Vrijeme je da se okrenem sebi u svome selu

Ivan Jakovčić (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
13.05.2012.
u 14:33

Iako je dosadašnjom karijerom izuzetno zadovoljan, mašta je, ističe, vezana uz život, a on ga je nakanio mijenjati. Mandat koji traje do svibnja iduće godine odradit će do kraja, a potom će se koncentrirati na projekte.

Tko god me dobro poznaje, zna da sam u poslu koji radim u posljednjih 20 godina lansirao stotine malih i velikih ideja za razvoj Istre, a kako mašta nije vezana samo za politiku već i za život, evo ga ja polako mijenjam u drugome smjeru. Kako se više na ovaj način ne želim angažirati u politici, moram pronaći model kako živjeti od nečega novog – kaže prvi čovjek IDS-a, istarski župan Ivan Jakovčić.

Dileme još od 90-ih

On broji posljednje mjesece na toj funkciji i baca se na realizaciju svojih ideja o uzgoju ruža, dizajniranju urbane kamene opreme i proizvodnji bezalkoholnog gaziranog osvježavajućeg pića. Neće, kaže, ništa pustiti za sobom, jer ostaje živjeti u Istri, za njega najljepšem mjestu na svijetu, no priznaje da je o napuštanju politike u nekoliko navrata i prije razmišljao. Ovaj je put ipak donio konačnu odluku.

– Sada sam siguran da je to taj trenutak. Mandat župana odradit ću savjesno i odgovorno do kraja svibnja iduće godine. Nakon izbora na ovoj će funkciji biti netko drugi i ja ću svome nasljedniku ili nasljednici svakako pomoći u preuzimanju dužnosti – ističe Jakovčić, koji je svojom političkom karijerom osobito zadovoljan. No, sa 55 godina, ponavlja, vrijeme je odluke.

– Čovjek dođe u situaciju, naročito nakon tako dugog vremena intenzivnog bavljenja politikom, da razmišlja treba li učiniti neke druge korake. Ili još 10-ak godina ostati u politici, koliko ću, vjerujem, imati snage i energije, ili to preusmjeriti u nešto drugo. U ovom trenutku mislim da je vrijeme da se okrenem sebi – kaže Jakovčić.

Dvojbu o ostanku u politici imao je još 90-ih kada se njemu i njegovim najbližima, otkriva, često prijetilo smrću. Drugi je put razmišljao nakon izlaska iz Račanove vlade. I tada se pitao ima li smisla, a onda je uslijedilo dugo razdoblje koje je, ocjenjuje, bilo dinamično i sadržajno.

Od Istre ne odustaje

– Svemu jednom dođe kraj, pa tako i mom bavljenju politikom – dodaje.

No, od dobrobiti Istre, ističe, nikada ne odustaje, pa će u tome ubuduće sudjelovati kao poduzetnik koji će se koncentrirati na projekte koji nose njegov potpis. Prvi je korak zapravo učinio još davno, kada je krenuo u obnovu svoga sela Sv. Juraj. Uređenje još traje i bit će, nada se, završeno do kraja godine.

– Svojedobno sam silno želio baviti se proizvodnjom vina i maslinova ulja, ali isključivo zato što sam u politici, neki neodgovorni pojedinci u institucijama ove države nisu mi do današnjeg dana omogućili kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta koje je zapušteno, što je katastrofa. I nedopustivo je da jedna ili dvije osobe drže tisuće istarskih poljoprivrednika kao taoce – kaže Jakovčić.

Osobito se veseli uzgoju za njega najljepšeg cvijeta na svijetu.

Poznat i zbog Venecije

– Zaljubljen sam u ruže. Ovog sam ih proljeća zasadio stotinjak, a na jesen kanim još nekoliko stotina. Namjeravam se baviti križanjem jedne divlje, autentične istarske ruže i gradske bečke, Stadt Wien Rose. Kreirat ću novu vrstu i nazvati je Istarska ruža. Ako uspijem uzgojiti dovoljno kvalitetnu ružu, nadam se da će postati i novi suvenir Istre – govori Jakovčić i dodaje kako vrlo dobro zna koliko je križanje zahtjevno, pa se već naveliko priprema.

– Naravno, to je riskantan proces i nikada nije sigurno hoće li uspjeti. Razgovarao sam s uglednim vrtlarima u Hrvatskoj i Austriji, prikupljam savjete, prijedloge, ali ću o ključnim potezima odlučivati sam – jasan je.

U dizajniranju urbane kamene opreme okušao se još prije 15 godina, a sada će, najavljuje, svoju ideju proširiti. Bitna mu je pritom i promocija istarskog kamena koji je korišten i prilikom gradnje Venecije, zbog čega je svjetski poznat.

Novo mjesto pod zvijezdama

– Dizajniranjem stolaca, stolova, klupica dajem kamenu dodatnu vrijednost. Vjerujem da će biti zanimljivo za obiteljske kuće, rive, šetnice uz more – kaže Jakovčić, a na pitanje o proizvodnji bezalkoholnoga pića, koje će, priznaje, biti njegov glavni poslovni interes, ostaje tajnovit. Iako se na poluotoku već obilno šuška da je riječ o nekom tradicionalnom napitku, on otkriva tek kako će za nekoliko dana biti njegova promocija.

Što se tiče reakcija na najavu odlaska iz politike, kaže kako su ga najviše iznenadili građani koje susreće.

– Na neki su način izrazili malu zabrinutost za budućnost Istre i naše stranke, što, naravno, nema nikakve veze s mojim odlaskom. Istra je stabilna, IDS je stabilan i nikakvih velikih promjena ne očekujem. Istina je da će to donijeti nove političke situacije u Istri jer ne želim biti lažno skroman i reći da sam ja nebitan, ali s druge strane nisam toliko bitan da se mojim odlaskom sve mijenja, to nije tako. Treba pokušati naći svoje mjesto pod zvijezdama. Evo, ja pokušavam 55 godina i do sada sam, čini mi se, uspijevao pronaći pravo mjesto pa vjerujem da će tako biti i ubuduće – kaže Jakovčić.

Odluka, zaključuje, nije bila jednostavna, no misli da ima pravo na svoj mir.

Komentara 14

OB
-obrisani-
14:47 13.05.2012.

Prije nego sto budes sadio ruze trebao bih proci postupak - proces o dokazivanju sticanja imovine i vrijednosti u bankama , tvrtkama !:

OB
-obrisani-
15:02 13.05.2012.

Postovani! Ocito jos jedan kome se \"politika\" isplatila;-))))) Lijep pozdrav!

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
14:45 13.05.2012.

Vidi vidi modernog feudalaca i velmože, je li moguće da su ljudi stvarno stoka sitnog zuba kad im ovakvi vladaju? Izgleda da je....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije