Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Iva Majoli: Ajla nije zbog mene postala Australka

22.08.2012., Vukovar - Tenis klub Borovo ugostio je tenisacice Ivu Majoli i Mary Pierce koje su s malim tenisacima odradile jutarnji trening. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
18.08.2014.
u 07:55

– Nažalost, HTS ne može parirati Australskom teniskom savezu u infrastrukturnim i financijskim mogućnostima, s obzirom na budžet kojim raspolaže i ukupnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj

Hrvatsku su posljednjih godina, nažalost, napustili brojni mladi ljudi, stručni ili manje stručni, ali kada nacionalnu zastavu promijeni netko tako poznat kao što je naša dojučerašnja teniska perjanica Ajla Tomljanović, digne se velika prašina koja se i ne slegne tako lako. Šokirani naglom odlukom 21-godišnje Zagrepčanke (i njezinih roditelja Ratka i Emine) isprva su mnogi odbijali komentirati tu vijest smatrajući je nepouzdanom.

Ni obitelj Tomljanović u cijeloj situaciji nije se snašla, uglavnom su odbijali razgovor o toj temi ili se nisu javljali, a zapravo bi im bilo bolje da su sami sročili jedno priopćenje i o tome obavijestili hrvatsku javnost.

Uložili 450.000 kuna

U toj obavijesti otprilike je moglo stajati "Hrvatska i nadalje ostaje u našim srcima, ali imamo najviše ambicije, a za to nam je potrebna jača financijska podrška od one koju nam može pružiti Hrvatski teniski savez. I zato smo prisiljeni sreću potražiti drugdje...".

Takva je obavijest izostala pa je odgovornima u HTS-u trebalo gotovo tjedan dana da informaciju provjere i konačno se oglase komentarom.

"Hrvatski teniski savez je od g. Tomljanovića dobio potvrdu da je Ajla započela proces dobivanja australskog državljanstva te da će, kad on bude završen, Ajla biti na raspolaganju Australskom teniskom savezu. To je za HTS bila iznenađujuća vijest jer u dosadašnjim kontaktima nije bila naznačena mogućnost za takav scenarij niti smo bili upoznati s eventualnim Ajlinim zahtjevima za posebnim uvjetima.", stoji u HTS-ovu priopćenju u kojemu se iznosi i podatak da je na Ajlu u razdoblju između 2005. i 2011. potrošeno više od 450.000 kuna za pripreme i natjecanja. Potom slijedi zaključak:

– Nažalost, HTS ne može parirati Australskom teniskom savezu u infrastrukturnim i financijskim mogućnostima, s obzirom na budžet kojim raspolaže i ukupnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

I izbornica Iva Majoli bila je iznenađena naglim Ajlinim odlaskom. Zatražila je nekoliko dana za provjeru informacije, a sada kaže:

– Za mene je to bio sigurno mali šok, nitko nije slutio da se takvo što može dogoditi. A i danas mi je teško komentirati tu situaciju jer je to prije svega stvar obitelji Tomljanović. Oni su očito dugo vagali sve mogućnosti i odlučili se za najisplativiju. Žao mi je što Ajla odlazi, sjajna je cura, ali što se može. Uvjerena sam da ćemo i bez nje imati jaku Fed kup reprezentaciju – istaknula je Iva i potkrijepila:

– Imamo mi još izvrsnih mladih tenisačica i na njima će se graditi nacionalna vrsta. Tu prije svega mislim na Donnu Vekić i Anu Konjuh, također i na mladu Janu Fett, ali ne otpisujem ni Petru Martić, Terezu Mrdežu... Donna i Ana od prvog su dana tu, Konjuh zbog operacije nije mogla igrati u Budimpešti, ali bila je s nama, bodrila nas.

U kuloarima se može čuti priča da Ratko Tomljanović nije bio baš najzadovoljniji vašim postavljanjem za izbornicu, navodno je preferirao Gorana Prpića koji je na početku radio s Ajlom i puno joj pomogao.

– Tu priču prvi put čujem, to mi je prvi glas. I nisam ja kriva što je Prpić podnio ostavku. I s Ajlom i s Ratkom sam od prvog dana imala jako dobar, korektan, odnos. Ne vjerujem da sam ja razlog.

Ali je činjenica da kod vas Ajla nije zaigrala. Posljednji je put za Hrvatsku nastupila u veljači 2011. dok je našu vrstu vodio Prpić...

– Da, dogodilo se tako, Ajla je imala problema sa zdravljem. I meni je tada najvažnije bilo da se do kraja oporavi od bolesti.

Jesu li Tomljanovići već kod posljednje reprezentativne akcije, u veljači ove godine u Budimpešti, imali plan za odlazak u Australiju?

S Donnom od New Havena

– Ne znam. Ratkov odgovor je bio da Ajla još osjeća posljedice mononukleoze i da joj je nezgodno putovati u Europu, što sam ja i razumjela jer znam koliko je važno preko turnira što brže popeti se na listi – napomenula je Iva koja je u utorak proslavila 37. rođendan. A već u srijedu bila je u zrakoplovu za New Haven u kojemu se Donna Vekić pripremala za nastup na WTA turniru koji počinje u nedjelju 17. kolovoza.

S obzirom na to da je Donna nedavno ostala bez trenera, zanimalo nas je bi li Iva imala vremena i volje prihvatiti se te dužnosti ako bi joj bila ponuđena.

– Prije svega idem pomoći Donni koliko mogu, kao što želim pomoći i ostalim našim curama. Na US Openu ću i sama nastupiti na turniru veteranki. Mogu zamisliti sebe kao trenericu, naravno pod određenim uvjetima, ali sad mi je najvažnije pomoći Donni da se digne za ostatak američke turneje. Ona sigurno vrijedi više od rezultata koje postiže u posljednje vrijeme – zagonetno je rekla Iva.

Komentara 1

NE
neki
09:01 18.08.2014.

Ova bi sama bila dovoljna da iscijedi i financijske mogućnosti australskog saveza, a kamoli hrvatskog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije