Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paolo Gentiloni

Italija želi mogućnost dijaloga s Moskvom unatoč ukrajinskoj krizi

konferencija Lavrov i Gentiloni
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.12.2015.
u 19:45

"Mislim da smo svi svjesni činjenice da su veze Europe i Rusije pretrpjele štetu zbog ukrajinske krize", rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Rimu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom

Italija, jedan od glavnih trgovinskih partnera Rusije u Europi, želi ostaviti otvorenom mogućnost za dijalog s Moskvom, usprkos ukrajinskoj krizi zbog koje je Europska unija uvela sankcije Rusiji, rekao je danas talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

– Mislim da smo svi svjesni činjenice da su veze Europe i Rusije pretrpjele štetu zbog ukrajinske krize – rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Rimu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

– Isto tako svi smo svjesni da treba ostaviti otvorenom mogućnost za dijalog koji za Italiju nikada nije bio prekinut, ali i početi suradnju u zajedničkom interesu borbe protiv terorizma – dodao je.

Italija je u srijedu dobila odgodu europske odluke o šestomjesečnom produljenju gospodarskih sankcija Rusiji uvedenih 2014. Uvedene su kako bi se Moskvu kaznilo za navodnu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine na strani proruskih separatista.

Veleposlanici 28 zemalja članica trebali su o tom produljenju odlučiti u srijedu bez rasprave, ali je Italija zatražila da se o njoj raspravlja na europskom summitu koji se 17. i 18. treba održati u Bruxellesu, rekli su europski izvori.

– Italija je drugi trgovinski partner Rusije u EU i usprkos teškoćama povezanim s gospodarskom konjunkturom i s posljedicama sankcija, talijanski poduzetnički i investicijski krugovi i dalje posluju na ruskom tržištu – podsjetio je Gentiloni.

U studiji banke Intesa San Paolo objavljenoj u ožujku govorilo se o utjecaju ruskih sankcija na talijansko gospodarstvo i o protusankcijama Moskve, s padom izvoza koji se procjenjuje na 1,2 milijarde eura u 2014. i više od toga u 2015. 

>> Lavrov: Od 1. siječnja ukidamo bezvizni režim za Turke 

>> Italija se neće priključiti zračnim udarima u Siriji

Komentara 13

DU
Deleted user
20:57 11.12.2015.

jos malo I svi ce otkaciti americke majmune osim mozda par "drzavica" ko rvacka estonija latvija i slicni hemoroidi

DU
Deleted user
20:08 11.12.2015.

Uskoro će svi EUrupski političarčići puzeći na koljenima zatražiti oprost od Cara.

MX
Mister X
09:24 12.12.2015.

Italija želi mogućnost dijaloga s Moskvom unatoč ukrajinskoj krizi... Zašto ili su pijani ili su bolesni ili su kao NATO članica podgovoreni od nekoga ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije