Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

Italija ulazi u drugu fazu popuštanja mjera: Na posao se vraća 4,4 milijuna ljudi

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.05.2020.
u 10:44

Od ponedjeljka će se moći odlaziti u restorane i kafiće, ali samo uzimati hranu i kavu za odnositi doma. Do sada su dostavljači nosili hranu iz restorana u domove. No, od 18. svibnja moći će se odlaziti jesti i u restorane.

Od ponedjeljka 4. svibnja još se više ublažava karantena i moći će početi raditi dodatnih 4,4 milijuna Talijana. Do sada je radilo više od polovice, a u ovoj drugoj fazi će na posao odlaziti 62,2 posto ukupno zaposlenih. Nakon 18. svibnja bit će dodatnih otvaranja, te će od tada ponovno otvoriti trgovine odjećom i obućom, frizerski saloni i brijači. 

Od ponedjeljka će se moći odlaziti u restorane i kafiće, ali samo uzimati hranu i kavu za odnositi doma. Do sada su dostavljači nosili hranu iz restorana u domove. No, od 18. svibnja moći će se odlaziti jesti i u restorane.  

U crkvama se mise još neće smjeti održavati, već samo sprovodi i to s najviše 15 osoba, ali je predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Gualtiero Bassetti najavio kako se došlo do sporazuma s civilnim vlastima i s obzirom na to kako će se širiti koronavirus, odnosno koliko će padati krivulja zaraze viruso Covid-19, donosit će se odluka. Ipak, najvjerojatnije će se mise moći održavati od konca svibnja. 

Koronavirus u Italiji
1/7

Zaštitne maske su obvezne za odlazak na groblja i na mjesta okupljanja, ali će se trebati paziti na razmak između osoba. Naime, od ponedjeljka će biti ponovno otvoreni gradski parkovi. Moći će se također odvijati sportske i rekreativne aktivnosti, ali samo na otvorenom. Neće se smjeti napuštati regije, a unutar njih će se moći odlaziti u posjet bližnjima s time da su zabranjena masovnija okupljanja čak i u obiteljima. Kazališta i kina ostaju zatvorena, ali od ponedjeljka u regiji Lazio, primjerice, moći će se započeti sa snimanjima filmova. U regiji Lazio, odnosno u Rimu je i filmski grad Cinecittà koji će, dakle, započeti radom. 

Posebna pažnja bit će posvećena zaštiti, odnosno držanju razmaka u gradskim prijevoznim sredstvima. Do sada su ona prometala, ali nije bilo mnogo putnika u njima, a od ponedjeljka će ih biti znatno više. U gradovima postoje planovi otvaranja novih biciklističkih staza. U Rimu se, primjerice, priprema novih 150 km biciklističkih staza. Želi se povećati korištenje bicikala i romobila za odlaske na posao. 

U vikendice se još ne smije odlaziti. Gotovo potpuno otvaranje se predviđa tek kada će širenje zaraze, tzv. R0, pasti na 0,2 posto, a sada taj indeks zaraze iznosi 0,9 posto, što znači da jedna zaražena osoba proširi zarazu na manje od jedne osobe.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SU
Superhero
11:08 03.05.2020.

Sad ce u talijana poceti rasizam naopako tj sad ce juznjaci zabraniti sjevernjacima da dolaze ljeti a 100godina juznjaci se sele na sjever.. ovaj virus stvarno je ironican

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije