Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nameti

Italija ukinula porez na stan, što ćemo mi?

'22.03.2013., Split -  Idealni proljetni radni dan radnici su iskoristili na gradilistu stambenog objekta i trafostanice na Kili za postavljanje izolacije na vanjske zidove zgrade. Photo: Ivo Cagalj/P
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
29.08.2013.
u 21:00

Plan - Hrvatska bi se iduće godine mogla upustiti u uvođenje nameta na nekretnine

Talijanska vlada premijera Enrica Lette ukinula je Montijev porez na kuće koje služe za stanovanje i poljoprivredne površine, čime će proračun ostati bez 4 milijarde eura, ali koalicija će ostati na vlasti. Porez na vikendice i ostale nekretnine ostaje, a možda će se i povećati kako bi se dobio novac „izgubljen\" ukidanjem poreza na stanove. Umjesto poreza na prve nekretnine, Talijani će plaćati općinski porez na usluge kojim će se pokrivati odvoz smeća, ulična rasvjeta i druge komunalne usluge. Porez na stanove trebao se ove godine platiti u tri rate, u lipnju, rujnu i prosincu. Posebnim dekretom usvojenim u srijedu kasno navečer talijanska je vlada poništila obvezu plaćanja u rujnu i prosincu, a rata iz lipnja već je ranije izbrisana.

Stranka bivšeg premijera Silvija Berlusconija predizbornu je kampanju usredotočila na ukidanje poreza na stanove, u čijem je uvođenju sudjelovao i Berlusconi dok je bio premijer. No, naglo probuđena briga za građane u veljači mu je donijela izborni rezultat bolji od očekivanog pa je Demokratska stranka Enrica Lette, koja je na izborima osvojila najviše glasova, morala ući u koaliciju s desnim centrom.

Porez na nekretnine i u Hrvatskoj je vruće političko pitanje, a Kukuriku koalicija odustala je od njega zbog protivljenja HNS-a i drugih partnera. Gleda li se s duljim vremenskim odmakom, nijedna hrvatska politička stranka nije protiv oporezivanja nekretnina, ali one na vlasti nisu imale hrabrosti izaći s prijedlogom pred birače. Uvođenjem OIB-a HDZ je pripremio teren za oporezivanje imovine, a ni HNS nije protiv toga da država zahvati u imovinu građana, samo je tvrdio da recesija nije dobro vrijeme.

Najveći zagovornik oporezivanja nekretnina ministar je financija Slavko Linić, koji je lani pokrenuo široku javnu raspravu pa čak i pridobio simpatije značajnog broja građana, ali ne i stranačkih šefova. Njegova je početna ideja bila da zaštiti samo nekretnine u kojima se stanuje, a sve što nije u funkciji optereti porezom. S vremenom je i on popuštao pa je ublažio posljednju radnu verziju te bi porez na nekretnine značajnije pogodio samo vlasnike treće i četvrte nekretnine, dok bi obaveza za stanove u kojima se živi, legalni najam pa i vikendice bila slična postojećim izdacima za komunalnu naknadu ili porez na vikendice. Za mandata ove vlade Hrvatska ipak neće krenuti u oporezivanje nekretnina, no iduća bi se, bez obzira bila lijeva ili desna, mogla upustiti u tu avanturu. Nedavno je i Europska komisija navela da je imovina područje gdje se može jačati fiskalni kapacitet zemlje.  

>> Linić odustaje: Porez na nekretnine tek 2016. godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije