Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Italija: Sukob imigranata s Talijanima i policijom

italija
Reuters
09.01.2010.
u 10:52

Sukob je započeo nakon što su talijanski mladi huligani iz automobila sa zračnicom pucali po imigrantima. Došlo je do pobune imigranata koji su se sučelilii s mještanima, a onda je intervenirala policija. Ozlijeđeno je 38 osoba.

Bilanca sukoba imigranata s Talijanima i policijom u mjestu Rosarno, pokraj Reggia Calabrije na jugu Italije, je 38 ozlijeđenih (20 imigranata i 18 policajaca) od kojih su dvije osobe u teškom stanju, te 12 uhićenih osoba (9 imigranata i tri Talijana). Iz mjesta  Rosarno je tijekom noći između petka i subote prebačeno, u prihvatne centre u Italiji, 310 imigranata. Stanovnici mjesta traže da se protjeraju svi tajni imigranti i prosvjeduju pred i u zgradi općine.

Prava ulična bitka, pa i "lov na crnce", započela je nakon što su talijanski mladi huligani iz automobila sa zračnicom pucali po imigrantima. Mladi huligani su tako ubijali svoju dosadu. Došlo je do pobune imigranata koji su se sučelili s mještanima, a onda je intervenirala policija i došlo je do prave ulične bitke.

U Reggio Calabriji je u subotu uspostavljena prava task force ministarstva unutarnji poslova sa zadaćom da spriječi eventualne nove sukobe između imigranata  mještana. Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni drži kako je bilo prevelike tolerancije prema tajnim imigrantima i kako ih sve treba izbaciti iz zemlje. Oporbeni lijevi centar drži kako je upravo strogoća prema imigrantima dovela do sučeljavanja.

U Italiji ima 4,5 milijuna imigranata, na 60 milijuna stanovnika, s regularnom dozvolom boravka. Procijenjuje se i kako ima oko 420.000 tajnih imigranata koji rade na crno najteže poslove. I ovi koji su se pobunili na jugu Italije uglavnom su tajni imigranti i rade na crno na poljima kao berači rajčica, maslina itd., odnosno rade najteže poslove za 25 eura na dan. Spavaju na poljima ili u ruševnim barakama. Samo u regiji Calabriji na raznim plantažama radi oko 20.000 sezonskih stranih radnika.

U cijeloj Italiji raste rasizam, premda zemlja ima sve veću potrebu za novom radnom snagom, pa svake godine država određuje, na osnovu zahtjeva tvrtki, kvotu dolazaka stranaca na rad. Sve je veći i broj djece stranaca, pa postoje u nekim mjestima školski razredi s gotovo svom stranom djecom. U talijanskim školama ima gotovo 630.000 djece stranaca, od kojih je čak 232.000 rođeno u Italiji. Na nekim prostorima, kao na primijer na sjeverozapadu zemlje, djece stranih roditelja u školama ima više od 36 posto, pa je ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini predložila uvođenje krova, odnosno da ni u jednom razredu ne bude više od 30 posto djece stranaca. Taj prijedlog je naišao na kritike oporbenog lijevog centra, a ministrica Gelmini se brani kako bi bez uvođenja krova moglo doći do stvaranja "razreda-gheta". 

Predsjednik Zastupničkog doma i čelnik bivšeg Nacionalnog saveza koji se utopio u stranku Noroda slobode, Gianfranco Fini predlaže, radi bolje integracije stranaca, smanjivanje roka sa deset na pet godina boravka u Italiji za traženje državljanstva, te da djeca stranaca rođena u Italiji dobiju odmah talijansko državljanstvo. Tome se protivi Sjeverna liga, najksenofobičnija stranka u Italiji, koja je u koaliciji u vladi Silvija Berlusconija i praktički diktira vladine poteze po pitanju imigracije.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar kos
kos
11:53 09.01.2010.

Eto nam EVROPE prije smo imali Petokolonaše,Četnike a sad ove i ovakve.I kojim god ih imenom nazovemo biti ćemo Fašisti i Rasisti a ostalo znate.

OB
-obrisani-
15:13 09.01.2010.

I ja sam radio MJESEC dana u Cigoslaviji za 30 dm a toje 15 eura. Toliko za ove sto zazivaju novu Cigoslaviju.

DO
dobravila
11:51 09.01.2010.

Toooo je EU !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije