Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz zaštitne mjere

Italija otvara još neke industrije, među njima brodogradilišta i modna industrija

Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
20.04.2020.
u 15:40

Treba se pripremiti i za fazu dva, odnosno za kada će biti postepeno otvarane i trgovine odjeće i obuće

Od ponedjeljaka 20. travnja proizvodnju su započele još neke industrije, na čelu s brodogradilištima Fincantiere u Monfalconeu i još sedam mjesta. Trenutno u brodogradilišta mogu uči desetina zaposlenika, ali mnogi rade iz svojih stanova, na daljinu. Tvrtka Fincantieri kupila je milijune zaštitnih maski i rukavica. Zaposlenicima se na ulasku u brodogradilišta kontrolira temperature i daju zaštitne maske i rukavice. Ispred ulazaka u brodogradilišta postavljeni su šatori u kojima se mjere temperature i dijele se, svakom zaposleniku, zaštitni materijali. U brodogradilištu u Monfalconeu, primjerice, danas je počelo raditi 685 zaposlenika koji su podijeljeni u različite vremenske smjene, te još 150 zaposlenika radi na daljinu. Većina zaposlenika koji su danas započeli raditi u brodogradilištu radi na proizvodnji trupa broda.

I tvrtka proizvodnje cipela Gucci u mjestu Scandicci pokraj Firence otvorila je od danas svoja vrata zahvaljujući i sporazumu koji je potpisan sa sindikatima o poštovanju sigurnosti zaposlenika. Za pisanje protokola o sigurnosti pitan je i savjet virologa Roberta Burionija koji je bio jedan od talijanskih znanstvenika koji su tražili najstrože mjere zaštite od koronavirusa.

Pogon Electroluxa u mjestu Porcia u regiji Furlaniji-julijskoj krajini je također otvoren u ponedjeljak, kao i još mnoge talijanske tvrtke. Već je do sada radilo više od 50 posto talijanskih poduzeća i ustanova, a od ponedjeljka njima su se pridružile i druge koje su uvele zaštitne mjere kakve se traže i kakve će se tražiti i nakon 3. svibnja do kada je vlada bila produžili dosadašnji status karantene. Među industrijama koje su započele raditi 20. travnja je i modna, koja je među onima koje su najviše propatile karantenu i zbog činjenice da su trgovine odjeće i obuće zatvorene. No, treba se pripremiti i za fazu dva, odnosno za kada će biti postepeno otvarane i trgovine odjeće i obuće.

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Kada bi se moglo očekivati smanjenje broja zaraženih? U različitim datumima u regijama, pa se promišlja i da se tim redoslijedom u njima otvori cjelokupna aktivnost, ali se tome protivi predsjednik regije Lombardija Fontana, pošto će u njoj “nula” novozaraženih doći najkasnije. Dakle od sjevera prema jugu Italije koje bi se datume, prema izračunu virologa i epidemiologa, mogao ostvariti “nula” zaraženih: Piemonte 21. svibnja, Valle d'Aosta 13. svibnja, Lombardia 28. lipnja, Bolzano 26. svibnja, Trento 16. svibnja, Veneto 21. svibnja, Friuli Venezia Giulia 19. svibnja, Liguria 14. svibnja, Emilia Romagna 29. svibnja, Toscana 30. svibnja, Umbria 21. travnja, Marche 27. lipnja, Lazio 12. svibnja, Abruzzo 7. svibnja, Molise 26. travnja, Campania 9. svibnja, Puglia 7. svibnja, Basilicata 21. travnja, Calabria 1. svibnja, Sicilia 30. travnja i Sardegna 29. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije