Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bušenje u Jadranu

Italija nas tužila Europskoj komisiji

platforma
Foto: Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL
06.03.2015.
u 19:42

“Smatramo da je korisno ovo pismo proslijediti Europskoj komisiji”, pisali su Zagrebu

Nakon što je dulje od mjesec dana Hrvatska ignorirala pismo Renata Grimaldija, načelnika Uprave za zaštitu prirode i mora u talijanskom Ministarstva zaštite okoliša, u kojem od hrvatskih kolega traži da ih uključe u raspravu o utjecaju na okoliš koja bi imala bušenja u Jadranu, Talijani su o hrvatskom postupku obavijestili Europsku komisiju pozivajući se na kršenje direktiva EU, ali i dobrosusjedske prakse, piše u diplomatskoj prepisci koju posjedujemo.

Tek nakon što je Bruxelles doznao za slučaj, iz ministarstva Mihaela Zmajlovića u Rim je poslana tražena dokumentacija. Prvo pismo iz Rima upućeno je hrvatskom ministarstvu 14. siječnja i u njemu se objašnjava da prema direktivi EU u procjeni učinaka planova i programa na okoliš te Protokola o strateškoj procjeni UN-ove konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica talijanska strana želi sudjelovati u raspravi i podnijeti primjedbe. Kako iz Zagreba nisu dobili odgovor, a preko talijanskog veleposlanstva u Zagrebu stizale su vijesti da se projekt nastavlja, pismo iz Rima od 18. veljače bilo je oštrije. Napomenuli su da je Italija, kada je provodila slična istraživanja, a za koje protokolom i nije obvezno obavijestiti susjedne države, ipak Zagrebu dostavila dokumentaciju.

“Smatramo da je korisno ovo pismo proslijediti Europskoj komisiji”, pisali su Zagrebu.

Nedugo zatim – 26. veljače – iz hrvatskog Ministarstva okoliša Talijanima su napokon poslali dokumentaciju. Talijani su otvorili javnu raspravu i pozvali sve zainteresirane da im upute komentare koje će prenijeti hrvatskoj strani.

>> Glasanje o bušenju Jadrana kad i izbori?

Komentara 50

CI
cicibela
18:04 06.03.2015.

Kao da zemljom vlada ulicna banda

DJ
djurex
17:31 06.03.2015.

talijani misle da je to kao u njih..ima neka rasprava i to :) .. a nasi lopovi niti daju raspravljati niti je ko vidio tu studiju .. a sad ce nam antifasisti brzo zabraniti svaki oblik referenduma..

OR
"orlando"
18:07 06.03.2015.

Talijani, da se bore za ljepotu mora ne bi imali toliko bušotina u Jadranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije