Naslovnica Vijesti Svijet

Italija je na rubu propasti, mora što hitnije pokrenuti reforme

Zbog kritične situacije u Rim su stigli stigli inspektori Europske komisije i Središnje europske banke kako bi analizirali talijanske račune i primjenu europskih direktiva.
09. studenoga 2011. u 14:54 37 komentara 5 prikaza
olli rehn
Foto: Reuters

Potrebno je što hitnije pokrenuti reforme jer Italija je na rubu propasti. Predsjednica talijanskih industrijalaca (Confindustria) Emma Marcegaglia zatražila je u srijedu hitne mjere.
 – Ne možemo više ni trenutka biti prekriženih ruku – kazala je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da ono što je premijer u ostavci Silvio Berlusconi napisao u pismu namjera, više nije dovoljno za financijski spas Italije. Situacija je stvarno kritična. Zbog toga su prije vremena, već danas, u Rim stigli inspektori Europske komisije i Središnje europske banke kako bi analizirali talijanske račune i primjenu europskih direktiva.

Na čelu su europskog izaslanstva Servaas Deroose, zamjenik glavnog direktora za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, i Hans-Joachim Klockers, zamjenik glavnog direktora za ekonomski razvitak Središnje europske banke. Odmah su razgovarali s talijanskim ministrom državne administracije i inovacije Renatom Brunettom koji im je predao dokumente, napisane na engleskom i francuskom jeziku, o primjenama mjera za pojednostavljenje djelovanja državne administracije.

Brunetta je kazao da je Italija u potpunosti primijenila europske odredbe u državnoj administraciji (smart regulation i small business act) koje su omogućile malim i srednjim poduzećima uštedu od 7,6 milijardi eura. Predstavnik talijanske vlade naglasio je da će u zakonu o stabilizaciji, koji se Italija obvezala donijeti na osnovu 39 točaka iz pisma koje je Europska komisija 5. kolovoza uputila Rimu, biti i ostale mjere štednje, kao i otklanjanje prepreka koje sprečavaju slobodu poduzećima i slobodnu konkurenciju.

Brunetta je rekao da su već donesene reforme osuvremenjivanja državne administracije te kako će se donijeti protukorupcijske mjere, među kojima je i veća transparentnost u svim poslovanjima. Podsjetimo, predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi sinoć je podnio ostavku koja će stupiti na snagu nakon što parlament donese stabilizacijski zakon. Predviđa se, jer i Bruxelles želi da se sve ubrza, kako bi taj zakon trebao biti donesen u iduća dva tjedna. Berlusconi je pao jer nije provodio europske direktive.

Naime, nakon pisma 5. kolovoza, talijanska je vlada donijela dodatne mjere, ali one su bile nedostatne pa je iz Bruxellesa stiglo novo pismo 4. studenoga u kojem se upozorava da su potrebne dodatne hitne reforme. Berlusconi se nije odazvao, odnosno nije počeo donositi mjere stabilizacije pa su špekulacije na burzama nastavljene.

Vrijednost dionica na burzama i danas pada, a i razlika vrijednosti između njemačkih fondova i talijanskih državnih obveznica se povećava, došla je do granice nakon koje je Grčka proglasila financijski krah.

– Italija mora što prije primijeniti stabilizacijske mjere, bez obzira na to hoće li to učiniti ova ili druga vlada – izjavio je europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn.  A mjere nisu jednostavne, odnosnu zasigurno će se njima smanjiti socijalna sigurnost, a predviđeno je i smanjenje plaća državnim službenicima, liberalizacija profesionalnih cehova, privatizacija, odnosno prodaja državnih dionica u velikim tvrtkama itd.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”