Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Italija: Dosad najveća zapljena mafijaške imovine

Talijanska policija zaplijenila je nekretnine napuljskog mafijaškog klana Casalesi vrijedne oko 700 milijuna eura.
09. travnja 2010. u 12:19 1 komentara 17 prikaza
uhićenje
Foto: AFP

U operaciji kodnog imena "Nemesis" dvjestotinjak policajaca krenulo je u zapljenu imovine od nasljednika Dantea Passarelija, mafijaškog šefa klana Casalesi koji je "poginuo od pada" 2004. čekajući suđenje u velikom antimafijaškom procesu.

Taj veliki desetogodišnji proces nazvan "Spartacus" (po poznatom gladijatoru koji je svoju pobunu robova započeo baš blizu Napulja) predstavljao je bitan udarac napuljskoj Camorri, danas najjačoj i najbrojnijoj mafijaškoj organizaciji u Italiji (koja je višestruko jača od sicilijanske Cosa Nostre, kalabreške 'Ndranghete i puglijske Sacre Corone Unite).

Passarelijeva kriminalom stečena imovina bila je zaplijenjena kad je on uhićen, ali nakon njegove smrti policija ju je morala predati njegovim nasljednicima. Međutim, zakon koji je Berlusconijeva vlada donijela 2008. omogućio je zapljenu imovine članova mafijaševe obitelji, i tako je mafijaševa rodbina u akciji "Nemesis" ostala bez stanova, kuća, poljoprivrednih zemljišta i agencija za nekretnine vrijednih oko 700 milijuna eura.

Osnivanje nacionalne agencije za upravljanje zaplijenjenom mafijaškom imovinom samo je jedan od antimafijaških poteza vlade Silvija Berlusconija, koji se iznimno ponosi uspjesima u borbi protiv organiziranog kriminala, naročito u posljednje dvije godine. Talijanski je premijer najnoviju zapljenu mafijaške imovine nazvao "najbitnijom zapljenom dosad".

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma