Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jajima na ministarstvo

Italija blokirana štrajkovima i prosvjedima

prosvjedi u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
14.11.2014.
u 15:11

Sindikat metalaca, Fiom, organizirao je veliki prosvjed u Milanu, a povorka prosvjednika će se zaustaviti na glavnom tragu ispred Duoma.

Dan štrajkova i prosvjeda blokirao je danas Italiju.

Razne sindikalne organizacije (Cgil, Fiom, Cobas, Cub, Usi, Adl Cobas...) pozvale su na, kako su ga nazvale, ''opći i socijalni štrajk'' protiv ekonomskih mjera vlade lijevog centra Mattea Renzija.

U 25 talijanskih gradova organizirane su povorke metalaca, zaposlenika u javnim i privatnim poduzećima, studenata, beskućnika, nezaposlenika, honoraraca... U svim velikim gradovima zaustavljen je gradski promet, a sudionici prosvjeda kliču ''Posao'' i pjevaju ''Bella ciao''.

Sindikat metalaca, Fiom, organizirao je veliki prosvjed u Milanu, a povorka prosvjednika će se zaustaviti na glavnom tragu ispred Duoma. Na čelu povorke su čelnici sindikata Fiom, Maurizio Landini, i Cgil u čijem je sastavu i Fiom, Susanna Camusso. Njih dvoje je na čelu povorke, a ispred njih je golemi transparent s natpisom: ''Rad, legalitet, jednakost, demokracija, generalni štrajk''. Najveća talijanska sindikalna konfederacije, Cgil, najavila je za 5. prosinca osmosatni opći štrajk protiv vlade.

Sudionici povorka naglašavaju: ''Svi protiv Mattea Renzija''. Sindikati su protiv vladina prijedloga zakona o radu (Jobs Act) u kojem se ukida zabrana davanja otkaza bez valjanog razloga. U Rimu su neki prosvjednici bacali jaja na zgradu ministarstva ekonomije.

U Milanu, Padovi i Pisi došlo je do sučeljavanja prosvjednika i policije. U Padovi su prosvjednici napali policiju i ranjen je i šef policije. Procjenjuje se kako je u današnjim prosvjedima protiv talijanske vlade sudjelovalo više desetaka tisuća osoba.

>>Talijanska vlada usvojila stabilizacijski zakon od 36 milijardi eura

Komentara 7

OR
Orlando..
15:47 14.11.2014.

E kad se kod nas pjeva Bella ciao onda je to kraj svijeta, stari duh komunizma, vode se cijele rasprave, udarna vijest....., ma strašno.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:04 14.11.2014.

bacali su jaja i na zgradu njemačke ambasade...inače Landini mi je velika simpa, definitvno najsmiješniji političar

BE
beppi
20:53 14.11.2014.

Talijani uvijek strajkaju petkom da si produze vikend.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije