Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREČAVANJE ZARAZE

Italija: Automatski raspršivači svete vode protiv svinjske gripe

crkva
Arhiv VL/AFP
12.11.2009.
u 09:55

Automatski raspršivači svete vode rade kao obični raspršivači sapuna, a dizajn im je identičan uobičajenim bazenčićima, ali je opremljen infracrvenim svjetlom koje će pustiti vodu kad prepozna ruku.

Katolička crkva u Italiji dosjetila se kako smanjiti rizik od širenja svinjske gripe. Po crkvama diljem zemlje postavljaju se, naime, automatski raspršivači svete vode pa nema straha od zaraze preko ustajale vode u koju su zaranjali brojni prsti.

Širenje svinjske gripe navelo je brojne crkvene ustanove da iz svojih prostora uklone otvorene bazenčiće s vodom čime je dokrajčena dugogodišnja praksa da se na ulazima u crkvu postavljaju bazenčići s posvećenom vodom.

Novi uređaj osmislio je Luciano Marabese, a radi slično kao i obični raspršivač sapuna, pritiskom na tipku iscurit će sveta voda. Dizajn je identičan uobičajenom bazenčiću, ali je opremljen infracrvenim svjetlom koje će pustiti vodu kad prepozna ruku.

Otac Pierre Angelo Mota iz sjevernog Milana kazao je kako je isprva nailazio na iznenađenje među svojim župljanima, ali su se ubrzo navikli na novotariju. I dizajner Marabese pohvalio se kako je dobio već mnogo upita u vezi svoga domišljatog rješenja kojega se, kaže, dosjetio jer je sve češće primjećivao kako ljudi na ulasku u crkvu više ne posežu za posvećenom vodom ili se pretvaraju da je dotiču.

Italija je izgubila oko 30 života zbog svinjske gripe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije