Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na posjet

'Istup Grabar Kitarović je u funkciji smirivanja strasti u BiH'

Kolinda u BiH
Foto: Reuters/PIXSELL
03.03.2015.
u 18:07

Učinit ću sve što je u mojoj moći da održim pažnju Europske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na BiH, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović

Tijekom prvog posjeta BiH Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da će pri podršci hrvatskom narodu u BiH poštovati i suverenitet BiH. Dodala je da je način uređenja BiH unutarnja stvar ove zemlje.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u BiH je došla s porukom prijateljstva, naglašavajući da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Grabar-Kitarović je kazala da će se osobno zalagati za europski i euroatlantski put BiH.

– Učinit ću sve što je u mojoj moći da održim pažnju Europske unije (EU), Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na BiH – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Na pitanje podržava li Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, u kojoj se traži federalizacija BiH, Grabar-Kitarović je rekla da „nitko ne može zamjeriti Hrvatskoj što se brine o Hrvatima u BiH“, ali da će ona nastupati tako što će poštivati suverenitet i dobrosusjedske odnose dviju država. Ona je pozdravila „domoljublje koje je HNS izrazio prema BiH“, ali zaključke Sabora nije komentirala.

 – Način uređivanja BiH je unutarnja stvar ove zemlje o čemu odlučuju institucije BiH – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović izabrala BiH za prvi službeni posjet.

 – Hrvatska i BiH su prijateljske zemlje koje imaju dugu tradiciju. BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja. Mislim da s dosta optimizma možemo gledati na suradnju u godinama koji dolaze – kazao je Ivanić.

Istup hrvatske predsjednice u Sarajevu „diplomatski korektan“

Urednik u Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) Fedžad Forto smatra da je prvi istup hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u BiH bio „diplomatski korektan“.

 – Sigurno je da kao predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović mora voditi računa, s jedne strane o međunarodnoj zajednici, posebno EU, a s druge o željama i očekivanjima Hrvata u BiH i dijela svojih glasača u Hrvatskoj, većinom onih porijeklom iz BiH. Umjerena izjava u kojoj Grabar-Kitarović u prvi plan ističe suverenitet, nezavisnost i integritet BiH je tim važnija što dolazi u vrijeme nove krize izazvane zastojem u formiranju vlasti u Federaciji BiH. Može se reći da je ovakav istup hrvatske predsjednice u funkciji smirivanja strasti u BiH – kaže Forto za Deutsche Welle.

 – Dok god stranim političarima, predsjednicima država i vlada, pogotovo iz našeg susjedstva, ovaj put mislim na predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, prve riječi koje izgovore budu kako poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, moramo znati da su nam i suverenitet i teritorijalni integritet i nezavisnost pod upitnikom – kaže u komentaru za Deutsche Welle glavni i odgovorni urednik portala Neznase.ba Emil Karamatić.

Tko će u BiH biti razočaran istupom Kolinde Grabar-Kitarović?

 – Izjava predsjednice Grabar-Kitarović kako cijeni domoljublje koje je iskazao HNS prema BiH, te kako nije željela komentirati zaključke Deklaracije HNS-a naglasivši da je to unutarnja stvar BiH, ne znači da će službeni Zagreb ostati sklopljenih ruku u raspetljavanju političke krize u BiH, ali zasigurno znači da će oni koji su kisnuli u redovima kako bi joj dali glas na predsjedničkim izborima biti prvi u nizu razočaranih. Prvo razočaranje je na pomolu jer trećeg entiteta nema ni u primisli gospođe Grabar-Kitarović koja vodi politiku Hrvatske – članice EU i NATO-a, kaže Karamatić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je i s rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić kazao je nakon sastanka da nikakva nova međunarodna konferencija o BiH ne dolazi u obzir te da je zajednička izjava o putu u EU definirala glavne probleme u BiH i načine njihova rješavanja. On je hrvatskoj predsjednici rekao kako očekuje da Hrvatska ima svoju ulogu u očuvanju Daytonskog sporazuma. Bosić je pozdravio stav Grabar-Kitarović da će podržati sve što u BiH dogovore predstavnici tri naroda.

>> 'Hrvatska i BiH su prijateljske zemlje, tako treba i ostati'

Komentara 44

DU
Deleted user
18:29 03.03.2015.

Polako, to što je ona dala par politički korektnih izjava - e to ni blizu nije stvarnom raspletu u BiH koji će uslijediti, kad dođe trenutak i tek onda će moći biti iskrena. Nema takve države kao što je BiHH nigdje na svijetu, da ima 1 valutu, 2 pisma i 1 entiteta, 3 člano predsjedništvo i 3 naroda, 4 religije itd. Sjetimo se kako je nastao Bangladeš svojedobno, zbog nepomirljivih razlika. Pa je i BiH naprosto previše složena da bi bila održiva na duge staze... Neovisno o RH i Predsjednici RH, sveimpregnirajuća bijeda i ekonomsko nazadovanje će naposljetku dokinuti BiH...

JO
JohnConnor
18:35 03.03.2015.

BH-Hrvati ne zele nista vise nego ono sto im je zagaravantono dejtonskim sporazumom i da se osude zlocinci iz Armije BiH koji su ubijali neduzne hrvatske civile. Cim se vratimo na izvorni sporazum iz Daytona Hrvati ce biti u puno ravnopravnijem polozaju nego sad.

Avatar jebb
jebb
20:22 03.03.2015.

"Prvo razocarenje je na pomolu, jer treceg entiteta nema ni u primisli gospodje Grabar-Kitarovic...". Muslimani likuju i uzivaju u svojoj demografskoj i politickoj dominaciji nad Hrvatima u BiH. Republika Srpska ih vise ne zanima, jer vrlo dobro znaju da je to za njih inozemstvo. I zato iskaljuju svoj bijes nad Hrvatima. Nacionalne manjine u uredjenim drzavama imaju vise prava od jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ali neka, i Otomanskoj imperiji je dosao kraj, doci ce kraj i ovoj kvazi-drzavi koju bi otomanski isprdci htjeli dominirati kao da im je to djedovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije