Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNA OSOBA PREMINULA

Istražuje se uzrok pomorske nesreće nedaleko Mljeta: 'Pretpostavljamo da je došao veći val i naglo ju okrenuo'

Split: Djelatnici lučke kapetanije I policije u jutarnjoj akciji
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
11.07.2022.
u 21:31

Zvonimir Cetinić iz Lučke kapetanije Dubrovnik rekao je kako je teško reći je li stabilnost brodice narušena u potpunosti

Voditelj na izletničkoj brodici Kača jučer je preminuo u nesreći između otočića Glavata i hridi Crna seka, a devet je osoba spašeno. Postavljaju se pitanja o stvarnom uzroku nesreće te je li se ona mogla izbjeći. Jedan od uzročnika prevrtanja jest, navodi Dubrovački dnevnikjak maestral koji je cijeli dan puhao. Taj je vjetar čest uzročnik materijalnih šteta na plovilima, no rijetko ih potapa u plovidbi zbog toga što se pretpostavlja da većina voditelja plovila ne plovi u slučaju da prognoza i aktualna situacija predviđaju loše vremenske uvjete. 

Poznavatelj vlasnika i brodice rekao je za Dubrovački dnevnik kako je godinama gledao brod na granici prevrtanja zbog nestručno nadodanog nadgrađa velikog gabarita i težine te pomaknutog sistemnog težišta na gore.

- Izmjene koje su na tom brodu napravljene na štetu njegovog stabiliteta nisu smjele biti tolerirane od nadležnih institucija jer je već pri samom pogledu na taj brod na moru bilo jasno da će se ovo jedan dan dogoditi, nažalost sa smrtnom posljedicom - rekao je.

Nesreća se, kažu osobe iz sektora pomorstva, može usporediti s onom iz 1988. godine koja se dogodila u Koločepskom kanalu. Šest osoba, uključujući kapetana, preminulo je za vrijeme plovidbe brodićem Basto koji je prije toga modificiran visokim i teškim nadgrađem.

Zvonimir Cetinić iz Lučke kapetanije Dubrovnik rekao je za HRT kako je teško reći je li stabilnost brodice narušena u potpunosti.

- Vremenski uvjeti u Mljetskom kanalu, pogotovo u poslijepodnevnim satima kad zapuše vjetar, znaju biti loši. Kad se brodica našla u tom trenutku, pretpostavljamo da je došao veći val i da ju je naglo okrenuo i prevrnuo - rekao je Cetinić

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Siniša Orlić navodi da stabilnost brodice ovisi o kabini i broju putnika te kako je broj putnika bio ispod maksimuma.

- Vrijeme je bio ključni element - rekao je.

- Na kraju godine radimo analizu pomorskih nezgoda koje su se dogodile tijekom godine. Teško je uspostaviti neki obrazac zbog čega se neke stvari događaju. Mislim da ima više faktora koji su bitni. Treba istaknuti vremenske prilike, a zatim dolazi neiskustvo i arogancija oko propisa i druge puno sitnije stvari koje kad se spoje izazovu tragediju - rekao je te istaknuo kako se sustav lučkih kapetanija može unaprijediti.

Službeni uzroci jučerašnje pomorske nesreće još uvijek nisu poznati, a očevid provodi Lučka kapetanija Dubrovnik u suradnji s dubrovačkom policijom. Zvonimir Cetinić je rekao kako bi rezultati istrage trebali biti kroz nekoliko dana, najkasnije tjedana. 

Komentara 4

DU
Deleted user
22:20 11.07.2022.

Bilo je pitanje vremena kad će se nesreća dogoditi. Kad bi ovlaštene osobe za sigurnost pregledale plovila u dubrovačkom i cavtatskom portu ( a vjerojatno bi isto bilo od Savudrije do Molunta) pronašle bi smiješne,ali i nestabilne, samogradnje.

AF
afer
05:52 12.07.2022.

Ne narušava stabilitet jedan val (i to ne u neveri) nego visoke težine na palubi.

Avatar lasta mala
lasta mala
22:26 11.07.2022.

More ima svoja pravila. To je snaga s kojom se mali čovjek ne može mjeriti. To je zakon veći od svega... Mnogi su se precijenili i ostali zaronjeni u dubinama. Tamo gdje nema ako i ali. Tamo vladaju druga pravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije