Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspostavljen globalni registar

Istražuje se pojava dijabetesa nakon zaraze koronom: Znanstvenici smatraju da postoji povezanost

Zagreb: Mjerenje razine šećera u krvi
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
25.03.2021.
u 09:05

Počinjemo misliti da je veza vjerojatno istinita, da postoji sposobnost virusa da uzrokuje neispravan rad metabolizma šećera, rekao je liječnik s King's Collegea u Londonu

Međunarodni tim znanstvenika istražuje vezu između COVID-19 i dijabetesa. Sugeriraju da infekcija SARS-CoV-2 aktivno potiče pojavu dijabetesa, a uspostavljen je i globalni registar koji prati taj rastući fenomen.

Rano u pandemiji postalo je jasno da su ljudi s već postojećim zdravstvenim stanjem teže pogođeni koronavirusom. Znalo se da oni s dijabetesom ili srčanim bolestima teže pate od COVID-19, ali neki su kliničari počeli vidjeti slučajeve s promjenjivim smjerom odnosa. Ispitanici koji su bili zdravi prije COVID-19 naknadno su razvijali dijabetičke simptome tijekom ili nakon akutne infekcije koronavirusom, piše New Atlas

Početkom 2020. godine, Francesco Rubino, liječnik s King's Collegea u Londonu, počeo je primjećivati ​​sve veći broj izvještaja o dijagnozama dijabetesa nakon infekcije COVID-19. Sredinom godine Rubino je udružio snage sa kolegama širom svijeta kako bi formirao projekt CoviDiab. Projekt je mrežni globalni registar koji poziva liječnike širom svijeta da daju izvješća o slučajevima novonastalog dijabetesa povezanog s COVID-19.

Otkako je pokrenut registar CoviDiab, gradi se sve veći broj dokaza koji sugeriraju vezu između pojave dijabetesa i COVID-19. Sustavnim pregledom objavljenim krajem 2020., objedinjeni su podaci iz osam studija koji su obuhvatili 3.711 bolesnika s COVID-19 i 492 novootkrivena slučaja dijabetesa.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

U novijoj dugotrajnoj studiji praćeno je gotovo 50.000 pacijenata nakon otpusta do pet mjeseci. U radu, koji još nije recenziran ili objavljen, utvrđeno je da je 4,9 posto hospitaliziranih pacijenata dijagnosticirano dijabetesom u mjesecima nakon otpusta.

"Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo više slučajeva pacijenata koji su ili razvili dijabetes tijekom iskustva s Covid-19, ili nedugo nakon toga", rekao je Rubino nedavno za The Guardian. "Sad počinjemo misliti da je veza vjerojatno istinita, da postoji sposobnost virusa da uzrokuje neispravan rad metabolizma šećera".

"SARS-Cov-2, virus odgovoran za COVID-19, veže se na ACE-2 receptore, koji se izražavaju u nekoliko ključnih metaboličkih organa i tkiva. Stoga je vjerojatno da bi SARS-Cov-2 mogao uzrokovati promjene metabolizma glukoze koje mogu zakomplicirati patofiziologiju već postojećeg dijabetesa ili dovesti do novih mehanizama bolesti", stoji na stranici CoviDiaba.

Postoji i nekoliko drugih scenarija koji bi također mogli objasniti ovu rastuću povezanost. Teški slučajevi COVID-19, slično kao i mnogi slučajevi akutne bolesti, mogu potaknuti upalne procese u tijelu koji dovode do hiperglikemije. Osim toga, mnogi antivirusni i steroidni tretmani koji se koriste u borbi protiv COVID-19 mogu povećati šećer u krvi i uzrokovati simptome dijabetesa.

Druga je hipoteza da ovi novi slučajevi dijabetesa zapravo uopće nisu bili novi, već su to bili pacijenti u nedijagnosticiranim stanjima predijabetesa. 

Istraživači se planiraju uključiti u preliminarnu analizu svojih podataka nakon što registar dosegne 200 izvještaja o slučaju. Rubino sugerira da su vrlo blizu te mete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije