Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Istraživanje pokazalo: Europski muslimani misle da su diskriminirani

Burka
AFP
22.12.2009.
u 15:14

- Iako imam britansku putovnicu, prema meni se u zračnim lukama često odnose drugačije nego prema mojim kolegama - kazao je Sajid Karim, britanski musliman i član Europskog parlamenta.

Čini se da je švicarski referendum o zabrani gradnje minareta potvrdio trend: Europljani postaju sve glasniji u pokušaju da "zaštite“ svoju kulturu od islama. Ipak, najnoviji OSI-jev izvještaj (Instituta za otvoreno društvo) koje financira milijarder George Soros otkriva da je nepovjerenje obostrano.

Naime, iako u Europi živi oko 20 milijuna muslimana koji čine 25 posto stanovništva Marseillesa i Roterdama, 20 posto švedskog Malmoua, 15 posto Bruxellesa i Birminghana, te 10 posto Londona, Pariza i Kopenhagena, u ispitivanju provedenom 15. prosinca ove godine njih čak 55 posto izjasnilo se kako vjeruju da je vjerska diskriminacija u porastu poslijednjih pet godina.

- Mnoge se muslimanske obitelji očajnički žele uklopiti i razočarane su što ne mogu živjeti u miješanim kvartovima – kazao je Tufyal Chodhury, jedan od autora istraživanja koje je, osim već navedenog, pokazalo da je nezaposlenost tri puta veća u muslimanskim dijelovima grada nego u ostalima.

Da se ne radi o statističkoj slučajnosti, potvrdila je i Jean-Francois Amadieu, sociologinja sa Sorbonne čije je istraživanje iz 2004. pokazalo da netko s muslimanskim imenom na standardnom životopisu ima pet puta manje šanse da ga pozovu na razgovor nego netko s drugačijim imenom.

- Iako imam britansku putovnicu, prema meni se u zračnim lukama često odnose drugačije nego prema mojim kolegama - kazao je Sajid Karim, britanski musliman i član Europskog parlamenta.

Takvo nepovjerenje rezultiralo je i sve većom potporom ekstremnim desničarima poput Geera Wildera u Nizozemskoj, koji su svoju kampanju temeljili na antiislamskoj retorici. Također, nekoliko je europskih zemalja pooštrilo imigrantske zakone, uvodeći strožu kontrolu, testove za državljanstvo i zabranu nošenja marama i burki.

No, upravitelj Londonskog centra za socijalnu koheziju Douglas Murray uvjeren je da europski muslimani dijele istu sudbinu kao i drugi došljaci.

- Ni jedno društvo nije blagonaklono prema pridošlicama, ali muslimani su u Europi mnogo bolje prihvaćeni nego što to tvrde kritičari. Njihova nas istraživanja žele prikazati kao rasiste, što je velika uvreda.

Ipak, istraživanja su pokazala i da su brojni razlozi zašto se samo u Velikoj Britaniji čak 78 posto muslimana osjeća Britancima. Velika Britanija, naime, spremnija je od ostalih prilagoditi kulturne potrebe manjinama, te čak dopušta muslimankama zaposlenima u policiji da nose marame, a Francuzi zbog svoje prošlosti s kolonijama nikako da umire loše strasti prema muslimanima. U Nizozemskoj, pak, zbog toga što su islamski teroristi ubili redatelja Thea van Gogha, javno je mnijenje muslimansko stanovništvo pretvorilo u "žrtvenu janjad kojom će umiriti sve one zabrinute za stanje u državi.“    

Ključne riječi

Komentara 112

PR
prakator
19:52 22.12.2009.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Babylon daj zamoli svoga Boga da Te ukloni sa ovoga forruma ocito si zaluta ovdi ne. Boze oprosti ovom coviku jer nerazumi niti sam sta sve pise ovdi. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

OB
-obrisani-
22:00 22.12.2009.

Nemaju oni sta nastavit nenastavit, ispucali su oni bonus davno. Nama treba novi Hitler i toje sve. Nagomilao se novi kancer na tjelu krscanske majke i treba nam neko da sprovede konacno rjesenje.

OB
-obrisani-
19:47 22.12.2009.

babyn lonac, pozdravlja te Đeneral Raša Mladić i poziva te na Krsnu Slavu Svetog Jovana da mu okrećeš prase na ražnju ! ! !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije