Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzdržavaju se od kupnje

Istraživanje pokazalo: 41 posto zaposlenih u strahu od otkaza

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
17.11.2020.
u 10:20

Koronakriza je smanjila prihode gotovo polovice ispitanika, najviše u Dalmaciji

Gotovo polovica ispitanika (48 posto) u istraživanju, koje je proveo Mastercard u Hrvatskoj u suradnji s agencijom Improve, otkrila je da se ukupni mjesečni prihod njihova kućanstva smanjio tijekom koronakrize. Najviše ih je iz Dalmacije (58 posto), a slijede Istrijani s 52 posto, dok se financijska situacija najmanje promijenila Slavoncima (40 posto je potvrdilo smanjenje prihoda). Čak 62 posto anketiranih se suzdržalo od planiranih većih kupnji – ponovno najviše Dalmatinci sa 74 posto, a slijede Ličani sa 67 posto.

Nešto više od četvrtine ispitanika (26 posto) brine mogućnost zaraze prilikom plaćanja gotovinom (ponajprije ispitanike iz Istre, Primorja i Gorskog kotara – 33 posto), a 44 posto ispitanika je potvrdilo da upravo zbog toga češće plaćaju karticama.

Udio onih koji se zbog pandemije sve češće okreću beskontaktnom plaćanju još je veći – njih je 49 posto, dok 18 posto anketiranih češće plaća mobitelom.

Dok se 62 posto ispitanika izjasnilo da rade za nekog drugog, deset posto je istaknulo da su bili samozaposleni – u vlastitom poduzeću, obrtu ili OPG-u. Čak je 41 posto zaposlenih ispitanika u strahu od otkaza zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom, ponajprije onih u Istri i Lici, dok se otkaza najmanje boje Zagrepčani i Slavonci. Istodobno, 55 posto vlasnika poduzeća ili obrta smatra da postoji mogućnost da će zbog posljedica koronakrize morati prekinuti poslovanje. Najveći strah iskazuju ispitanici iz Like, Istre i Dalmacije, dok se nešto manje boje poduzetnici u Slavoniji i Zagrebu.

Od 29 posto ispitanika koji su izjavili da tijekom koronakrize nisu radili plaćeni posao, deset posto ističe da nisu bili u mogućnosti raditi svoj posao zbog restrikcija (poslovi poput organizacije evenata, glazbenih i kulturnih događanja), dok ih je četiri posto dobilo otkaz tijekom ovog razdoblja.

Razinom digitalizacije u zemlji zadovoljno je 80 posto ispitanika, što je smanjenje od šest posto u odnosu na proljeće 2020. Također, značajan udio ispitanika želi vidjeti više inovacija i digitalnih usluga u zdravstvu (74 posto), javnoj upravi (56 posto), obrazovanju (51 posto) te sudstvu (28 posto).

Ključne riječi

Komentara 2

RI
ribar110
11:00 17.11.2020.

Poslodavci uživaju! Samo radite i budite sretni da radite, za plaću ćemo lako. Korona je, kriza je, samo radite jer ako nećete vi onda će netko drugi.

ST
stefj
10:59 17.11.2020.

Fali ovdje osnovna podjela, a to je na zaposlene u javnom i u privatnom sektoru. Onima u javnom je plaća samo rasla tokom svih ovih mjeseci, dok je dobar dio privatnog sektora na aparatima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije