Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neplodnost

Istraživanje: Ljudsku spermu proizvest će od matičnih stanica

sperma
VL
09.10.2012.
u 13:05

Sveučilište iz Kyota koristilo je matične stanice miševa kako bi proizveli sjeme koje je uspješno oplođeno, a sada će se to pokušati i s ljudskim

Američki znanstvenici pokušat će napraviti ljudsku spermu od matičnih stanica nakon uspješnog japanskog istraživanja na miševima. Naime, na sveučilištu iz Kyota koristili su matične stanice miševa kako bi proizveli sjeme kojim su uspješno obavili oplodnju iz koje su se okotili mali miševi, piše BBC.

Liječnica Renee Pera sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji namjerava proizvesti ljudsku spermu koja će se koristiti za reprodukciju za dvije godine, ali i jajašca koja će se moći koristiti za pet godina.

– Znam da ljudi misle kako je ovo Frankensteinova medicina, ali ovo nije izmišljen medicinski problem. Neplodnost utječe na cijeli život. Seksati se i imati dijete jako je jednostavno, no ne mogu to svi i ostvariti – rekla je dr. Pera.

Matične stanice mogu se pretvoriti u bilo koju stanicu u tijelu, a stvaranje jajašaca u laboratoriju može postati veliko otkriće kao što je to danas izvantjelesna oplodnja.

Zbog uništavanja zametaka ovo je istraživanje naišlo na negativne reakcije protivnika umjetne oplodnje. Dr. Pera kaže da se godišnje u Americi oplodi 1,5 milijuna zametaka koristeći izvantjelesnu oplodnju, a oko 500.000 tih embrija se odbacuje. No za ovo istraživanje koristi se tek 500 zametaka.

>> Za veću kvalitetu sperme muškarci bi trebali jesti - brokulu!

Komentara 3

OB
-obrisani-
13:10 09.10.2012.

đavolja posla -. Igraju se Boga . to neće izači na dobro

M3
Miške 3
13:11 09.10.2012.

Pa nećemo još i to uvoziti. A toliko se toga uzalud prolije svaki dan.

MA
malena27
14:08 09.10.2012.

Rad je objavljen pod imenom " budi sam sebi otac". Navodno su znanstvenici inspiraciju dobili iz spanjolske sapunice, u kojoj je Rikardo(glavni junak), na svoje zaprepascenje, otkrio da je sam sebi otac.lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije