Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraživanje: Hrvatski građani nezainteresirani za euroizbore

Najviše ispitanih koji neće izlaziti na izbore smatra da nemaju kome dati svoj glas, to misli 14,4 posto ispitanika, "ne glasujem" kaže 12%, "protivnik sam EU" 10,9%, "umoran sam od izbora" 10,5%
08. travnja 2013. u 21:09 0 komentara 1 prikaza
EU Parlament

Ako je suditi prema istraživanju deset dana prije održavanja izbora, hrvatski građani nisu baš zainteresirani za izlazak na izbore. Naime, agencija Promocija Plus za HRT-ov Dnevnik je ispitala kako dišu hrvatski birači - za koga bi glasovali i koliko bi ih izašlo na izbore. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 građana.

Sigurno će glasovati 39,1 posto birača, a vjerojatno njih 8,1 posto. Vjerojatno neće glasovati njih 11,9 posto, a sigurno neće glasovati njih 36,5 posto.

Najviše ispitanih koji neće izlaziti na izbore smatra da nemaju kome dati svoj glas, to misli 14,4 posto ispitanika, "ne glasujem" kaže 12%, "protivnik sam EU" 10,9%, "umoran sam od izbora" 10,5%

Ukupni rezultati pokazuju da će na izbore izaći manje od 50 posto, odnosno 47 posto onih koji će glasovati, a to neće učiniti čak 48 posto birača.

Prema rezultatima istraživaja, pobjednik na izborima bit će je koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a sa 29,5 posto glasova. Na drugom je mjestu koalicija HDZ-a HSP-a Ante Starčević i BUZ-a sa 22,2 posto, a na trećem Hrvatski laburisti sa 7,5 posto glasova. Sve ostale liste dobivaju manje od 3 posto.

Kad se ovi postoci pretvore u mandate, našu delegaciju u Europskom parlamentu s 12 mjesta činit će koalicija oko SDP-a koja bi dobila 6 mandata, koalicija oko HDZ-a 5, a u Europski parlament ušli bi još samo laburisti s jednim mandatom.

>>Na izbore za europski parlament i poslovno nesposobni

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.