Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Istraživanje geotermalnih izvora na području Vinkovaca

Istraživanje geotermalnih izvora na području Vinkovaca
Foto: Branimir Bradarić
1/5
14.02.2023.
u 12:23

Pokrenuta su istraživanja geotermalnih potencijala na području Vinkovaca kako bi se utvrdilo stvarno stanje ležišta termalnih voda koje bi se potencijalno mogle koristiti za toplinarstvo i osigurati veću energetsku neovisnost

Godinama unazad govorilo je se o geotermalnim potencijalima na području Vinkovaca koji su za sada ostali neistraženi pa samim tim i neiskorišteni. Stoga se krenulo s aktivnostima istraživanja geotermalnih potencijala kako bi se utvrdilo stvarno stanje ležišta termalnih voda kako bi se one, ako se pokažu dobrima, poslije mogle koristiti za toplinarstvo što bi u konačnici vodilo prema većoj energetskoj neovisnosti domaćinstava kao i gospodarstva.

Direktorica Sektora za geotermalnu energiju Agencije za ugljikovodike Martina Tuschl kazala je kako su do sada na području Zaprešića, Velike Gorice, Siska i Osijeka snimanja završena te da poslije završetka snimanja na području Vinkovaca, što se očekuje ovoga tjedna, preostaje još obaviti snimanja na području Vukovara.

-Poslije toga preostaje da se dobiveni rezultati procjene kako bi se dobio uvid u moguću isplativost istraženog geotermalnog potencijala. Ako se pokaže dostatno velikim, kreću bušenja koja su u ovom projektu zacrtana kao moguća u 2025. godini s ciljem da prvu toplinu gradovi dobiju u naredne dvije godine – rekla je Tuschl.

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić rekao je kako procjene pokazuju da bi prelaskom na grijanje iz geotermalnih izvora računi građana bili niži za oko 50 posto. Podsjetio je kako Vinkovci imaju toplinski sustav na koji je priključeno oko 1.700 domaćinstava.

-Ako se ovo istraživanje pokaže plodonosnim mogli bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. Nije tu samo u pitanju toplinarstvo već bi koristi mogla imati i industrija, a posebice poljoprivreda kada je u pitanju staklenička proizvodnja – rekao je Romić.

>> VIDEO: Široke pukotine u zemlji diljem Turske pokazuju razornu snagu potresa

Komentara 2

DU
Deleted user
12:59 14.02.2023.

Još nije napravljena niti procjena isplativosti, a neki već grade kule od karata. A to što bi mogli napraviti npr. navodnjavanje i okrupnjavanje zemljišta i dalje stoji na mjestu. Netko bi rekao "E pur si muove".

JO
JOZO
14:32 14.02.2023.

I u Zagrebu su sutinska vrela pa nitko ne trza, a u Slavoniji zapečačene inine bušotine sa 90 stupnjeva slanom vodom kao u Bizovcu. Samo treba investitor i pokretač koji želi boljitak Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije