Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje CMS-a:

U Hrvatskoj najugroženiji stariji, razlike u mirovinama drastične

smeće
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.10.2016.
u 23:00

Društvene nejednakosti štetne su za ekonomski razvoj i produktivnost, zaključak je istraživanja Barometar nejednakosti

U sklopu nacionalne rasprave o nacrtu Europskog stupa socijalnih prava održane jučer u Zagrebu u Kući Europe, Centar za mirovne studije (CMS) predstavio je istraživanje Geometar nejednakosti. Europski stup socijalnih prava inicijativa je Europske komisije koja je pokrenula javnu raspravu u svim članicama EU, koja treba odgovoriti na probleme rastućeg siromaštva, nezaposlenosti i društvenih nedjednakosti. Maja Plejić prezentirala je preliminarne rezultate istraživanja CMS-a Geometar nejednakosti. Društvene nejednakosti štetno djeluju na ekonomski razvoj i rast posebno u pogledu potrošačke moći sve manje i slabije srednje klase, kao i u pogledu produktivnosti radne snage, kazala je Maja Pleić iz CMS-a.

U Hrvatskoj, koja se ubraja među deset najstarijih društava na svijetu, najugroženiji su stariji. Velike su i drastične nejednakosti, ovisno o osnovi za mirovinu, kazala je, pa osobe s invalidskom mirovinom ostvaruju u prosjeku čak 70 posto manji dohodak od prosječnog, dok osobe u braniteljskoj mirovini dosežu 88 posto prosječnog dohotka.

Žene su još ugroženije od muškaraca jer su im mirovine niže u svim kategorijama osim obiteljskih.

>> Hrvati su po imovini u novcu 33. u svijetu, no dugujemo po 27.000 kn

>> U ekstremnom siromaštvu živi 385 milijuna djece, UN planira tome na kraj stati 2030. godine

Komentara 5

MI
miso
23:48 11.10.2016.

Dobro, katastrofa je to, a zašto nema naznake uzroka i kretanja u vremenu. Mirovine su bile do 90.g odine 80% prosjeka. Danas su ispod 40% s tendencijom spuštanja prema 30%. Užas. Hrvatska je upropaštena zemlja. Nije li?

Avatar burgos1948
burgos1948
06:21 12.10.2016.

Stvar je u tome , da mirovine dobijaju oni koji nisu radili puni radni vijek , te nisu zaradili svoju mirovinu . Tzv. boračke mirovine , se ne bi trebale isplaćivato iz mirovinskog fonda , već iz državnog proračuna . Ovako se od onih koji su pošteno odradili svoju mirovinu , uzima da bi se dalo onima koji nisu radili gotovo ništa . Inače , formula kojom se obračunava mirovina je čista pljačka . Glavno je da se i ti fondovi koriste za kojekakve posliće , u svrhu bogaćenja različtih tipčina , kojima je mjesto u zatvoru , a ne u krstarenju sa luksuznim jahtama po našim morima .

NE
netkovic123
09:34 12.10.2016.

sad ce to hdz srediti penzici! vasa omiljena stranka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije