Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ERA NESTABILNOSTI

Istraživači najavili kolaps ključnih oceanskih struja već od 2025. godine: 'Trebali bismo biti jako zabrinuti'

Snow from a recent nor'easter storm covers Ashburnham
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/3
02.08.2023.
u 16:00

Prije 12.000 godina, topljenje ogromnog ledenjačkog jezera gurnulo je Europu u ekstremno hladno razdoblje na gotovo tisuću godina. Sada, analizirajući statistike iz posljednjih 150 godina, istraživači kažu da su s 95 posto sigurnosti izračunali da će se AMOC srušiti između 2025. i 2095. godine

Istraživači upozoravaju da bi ključne oceanske struje poznate kao AMOC (Atlantic Meridional Turning Circulation) mogle kolabirati već 2025. godine. Nadolazeća katastrofa potaknuta klimatskim promjenama mogla bi započeti novu eru ekstremnih temperaturnih fluktuacija.

Tim istraživača predvođen Peterom Ditlevsenom, profesorom i istraživačem klime na Sveučilištu u Kopenhagenu, predviđa u radu objavljenom u časopisu Nature Communications da bi struje mogle kolabirati između 2025. i 2095. godine, ako ne smanjimo globalne emisije ugljika, navodi portal Futurism.

VEZANI ČLANCI:

Ako dođe do kolapsa, velik dio zapadnog svijeta mogao bi biti uvučen u produženo razdoblje ekstremne hladnoće. Prethodni kolapsi, koji su se većinom događali tijekom ledenih doba prije mnogo tisuća godina, doista su doveli do poremećaja temperatura. Još 2021. godine, istraživači iz Njemačke upozorili su u zasebnom radu da je AMOC doveden na rub kolapsa zbog klimatskih promjena. 

"Mislim da bismo trebali biti jako zabrinuti. Ovo bi bila vrlo, vrlo velika promjena. AMOC nije bio isključen 12.000 godina", poručio je Ditlevsen. 

Prije 12.000 godina, topljenje ogromnog ledenjačkog jezera gurnulo je Europu u ekstremno hladno razdoblje na gotovo tisuću godina. Sada, analizirajući statistike iz posljednjih 150 godina, Ditlevsen i njegov tim kažu da su s 95 posto sigurnosti izračunali da će se AMOC srušiti između 2025. i 2095. godine.

VEZANI ČLANCI:

"Zatvaranje AMOC-a može imati vrlo ozbiljne posljedice za klimu na Zemlji, na primjer, promjenom načina na koji se toplina i oborina globalno distribuiraju. Iako se zahlađenje Europe može činiti manje ozbiljnim jer svijet u cjelini postaje sve topliji i toplinski valovi se javljaju sve češće, ovo zatvaranje će pridonijeti povećanom zagrijavanju tropskih krajeva, gdje su rastuće temperature već dovele do izazovnih životnih uvjeta", rekao je Ditlevsen.

Dok se istraživači općenito slažu s ovim zaključkom, nisu svi uvjereni da će AMOC "podivljati". Zaključak je u suprotnosti s najnovijim nalazima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) koji je u svom najnovijem izvješću utvrdio da je mala vjerojatnost da će struja tek tako propasti u ovom stoljeću.

VIDEO Pogled dronom na posljedice šumskih požara na grčkom otoku Rodos

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja

Foto: VL

Komentara 23

Avatar Jopa
Jopa
17:37 02.08.2023.

Jasno je da se klimatske promjene događaju, isto tako je i jasno da neki mračni entiteti žele iskoristiti te promjene gurajući razne agende o tome da čovjek presudno utječe a to naravno nije istina jer su se promjene dešavala i u geološkoj prošlosti.

DU
Deleted user
17:02 02.08.2023.

Kako nekoga ozbiljno shvatiti kad kaže da zna kakva je klima bila prije 12000 godina?

DU
Deleted user
20:00 02.08.2023.

dakle znamo da se prije 12000 godina amoc srusio i doneo 1000 godina leda, to se u zemljinoj povijesti vec desilo nekoliko puta. iz kojeg bi razloga za ovo rusenje amoca mi bili krivi? pogledajte logo british petroleum kompanije, sunce okruzeno zelenilom ista kompanija odgovorna za izljevanje 4,9 milijardi litara nafte u samo jednom incidentu u mexickom zaljevu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije