Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVE PRIČE

Istražili smo: Gdje su, što rade i planiraju bivši Plenkovićevi ministri

Bivši Plenkovićevi ministri
Foto: pixsell
1/10
14.09.2020.
u 06:36

Dobrović, Kovačić i Barišić na fakultetima, Dalić savjetuje Svjetsku banku, Orepić razmatra solucije, Tolušić gradi vinariju, Murganić vodi županijski HDZ, Žalac u skandalu...

Goran Marić, nekadašnji ministar državne imovine i saborski zastupnik po isteku mandata zaposlit će se na radnom mjestu savjetnika u Hrvatskim cestama, o čemu se ovih dana naširoko pisalo. No, gdje su i što rade ostali Plenkovićevi ministri koji su ministarsku funkciju bili prisiljeni napustiti prije isteka mandata?

Kuščević se skriva

Tu su, prije svega, četvorica Mostovih ministara, koji su iz Vlade morali otići nakon što su glasali za smjenu ministra financija Zdravka Marića. Slaven Dobrović i Vlaho Orepić nakon toga su se vratili u saborske klupe. Obojica su u svibnju pokušali osvojiti i novi zastupnički mandat, Orepić s HSS-om, a Dobrović s Domovinskim pokretom, ali bezuspješno. No, dok je Dobrovića čekalo radno mjesto predavača na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Orepić je ostao bez posla. U telefonskom razgovoru kazao nam je kako se trenutačno odmara i razmatra neke solucije oko budućeg profesionalnog angažmana jer se u Hrvatsku ratnu mornaricu, gdje je do političkog angažmana bio zapovjednik za južni Jadran, više ne može vratiti. Dok traži novi posao, Orepić ima pravo na naknadu pune zastupničke plaće u trajanju od šest mjeseci i još pola plaće u sljedećih šest mjeseci.

Ivan Kovačić odmah se po razrješenju vratio stomatologiji, radi u poliklinici, ali i kao predavač na studiju dentalne medicine u Splitu. Politički se angažirao u Stranci s imenom i prezimenom, kojoj je i predsjednik. Šprlje se, pak, vratio na sudački posao u Metkoviću, na tamošnjem Općinskom sudu bio je i v. d. predsjednika. Ovu je funkciju Šprlje lani pokušao pretvoriti u trajnu, no Državno sudbeno vijeće izabralo je drugu kandidatkinju.

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Marina Dalić funkciju je napustila pod pritiskom afere vezane uz Agrokor, a nakon ostavke aktivirala je pravo na naknadu plaće. Posljednjih mjeseci radi honorarno kao savjetnica Svjetske banke i nekih domaćih tvrtki, a snažan politički angažman, barem privremeno, zamijenila je tjelesnim u jednakom intenzitetu. Dalić se u travnju tako na Facebooku pohvalila da je istrčala svoj prvi maraton.

Tomislava Tolušića, još jednog potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede iz Banskih je dvora otjerala afera s imovinskom karticom. Ostatak mandata proveo je u Saboru, a međuvremenu se bezuspješno stranački aktivirao kao kandidat za potpredsjednika HDZ-a u Plenkoviću suprotstavljenoj opciji za promjene. Po isteku zastupničkog mandata Tolušić ostvario je pravo na naknadu plaće, ali za svega tri mjeseca pune i tri mjeseca polovice plaće jer je na zastupničkoj dužnosti proveo manje od godine dana. Tolušić nam je potvrdio kako naknadu namjerava koristiti, a po njezinu isteku živjeti od vinarije koju upravo gradi. Financiranje izgradnje te vinarije pod lupom je medija jer Tolušićeva imovinska kartica pokazuje da bivši ministar teško može imati novca za takvu investiciju, no zabilježeno je i da se prijavio na natječaj Vinska omotnica, u okviru kojega se dodjeljuju iznosi do milijun eura.

Pravo na naknadu zastupničke plaće ima i bivši ministar uprave Lovro Kuščević, a hoće li ga koristiti i što planira raditi ubuduće, nismo uspjeli doznati jer nam se Kuščević na pozive i poruke nije javljao. Uz traženje novog radnog mjesta bivši se ministar bori i s USKOK-ovom istragom vezanom uz prenamjene zemljišta iz razdoblja kada je bio angažiran u lokalnoj politici. S javnom percepcijom muku muči i bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, koja također nije bila voljna razgovarati s Večernjakom o svojim planovima za budućnost. U njezinu HDZ-u proteklih se mjeseci govorilo da traži zaposlenje u Bruxellesu i da za to ima dobru šansu, no sve je to sada pod znakom pitanja jer se bivša ministrica u međuvremenu našla i u skandalu s namještanjem državnih ispita. Do njezina se imena došlo u okviru istrage vezane uz Josipu Rimac, koja je navodno pomagala njezinu bratu da prođe službenički ispit.

Natrag u bolnicu

Mnogo bolje prošla je bivša ministrica socijalne skrbi Nada Murganić koja, za razliku od brojnih svojih kolega, iz Vlade nije otišla ni zbog “muljanja” s nekretninama ni zbog sumnji u zloporabu dužnosti. Murganić je funkciju napustila jer nije uspijevala izići na kraj s nagomilanim problemima u sustavu, a po dolasku s ministarske funkcije primala je naknadu plaće. U svibnju se ponovo kandidirala za zastupnicu i ušla u Sabor, a u međuvremenu je preuzela i vođenje karlovačke županijske organizacije HDZ-a, nakon ostavke bivšeg karlovačkog župana Damira Jelića s dužnosti predsjednika ove organizacije.

Novi mandat u Saboru osvojio je i nekadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, kojemu se navodno smiješi funkcija veleposlanika u Vatikanu. Pavo Barišić nakon odlaska s pozicije ministra obrazovanja vratio se na Hrvatske studije, na kojima obnaša dužnost dekana koja mu, čini se, ostavlja i dovoljno vremena za brojne sudske sporove s kolegama. Svom starom poslu u Kliničku bolnicu Dubrava vratio se i Milan Kujundžić, još jedan Plenkovićev ministar opterećen nekretninskim skandalima, kojega je u toj zagrebačkoj bolnici čekalo mjesto šefa zavoda za gastroenterologiju.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Imovinske kartice ministara: Grlić Radman uštedio 8,2 milijuna, Bauk 1,6 milijuna kuna

Komentara 27

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
08:01 14.09.2020.

Ma nema brige za njih kad se jednom dočepaš foteljice osiguran si do kraja života ti i tvoja dijeca.

IM
Inmerps mod aZ
07:46 14.09.2020.

Faljen Isus Kuščeviću

IR
IraRob
06:51 14.09.2020.

Hrvatska Politička mafija krade pred očima stanovnika Hrvatske, a ti isti stanovnici samo čekaju ljeto i da im netko drugi smjeni vladu koja je Hrvatsku bacila na dno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije