Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Istraga protiv Berlusconija i njegova sina zbog prisvajanja 34 milijuna $

Berlusconi
AFP
23.01.2010.
u 13:18

Istraga je razotkrila kako je Berlusconijeva tvrtka kupovala filmska prava preko tvrtke Wiltshire i zatim ih preprodavala američkim tvrtkama i obrnuto. Razlike u cijeni odlazile su na račune u državama koje su znane kao poreski rajevi.

Za neovlašteno prisvajanje 34 milijuna dolara mogao bi biti, na osnovu nove istrage, optužen talijanski premijer Silvio Berlusconi, ali i njegov sin Piersilvio. Istragu vezanu za kopoprodaju televizijskih prava njihove tvrtke Mediatrade-Rti vodio je tužitelj u Milanu Fabio De Pasquale, a mogla bi biti podignuta optužnica protiv ukupno 12 osoba.
Silvio Berlusconi bi mogao biti optužen za "neovlašteno prisvajanje" novaca, dok bi njegov sin Piersilvio, koji se nalazi na čelu obiteljske tv-tvrtke Mediaset, mogao biti optužen za "poresku utaju".

Pod istragom su i vjerni Berlusconijev prijatelj i delegirani upravitelj Mediaseta Fedele Confalonieri, bankar Paolo Del Bue, producent Frank Agrama, te još trojica upravitelja Mediaseta i dvojica građana Hong Konga.

Istraga je otvorena 2007. kao slijed drugih istraga protiv Berlusconija vezanih za optužbe neovlaštenog prisvajanja novca.  Financijska straža je pretresla urede tvrtke Rti, koju kontrolira  Mediaset i koja je preuzela tvrtku Mediatrade, koja je, pak, od 1999. preuzela poslove tvrtke Ims iz Malte u kupovini televizijskih prava. U banci u Švicarskoj su zaplijenjeni računi tvrtke Wiltshire, producenta Franka Agrame, koja ima sjedište u Hong Kongu, a za koga istraga smatra da je tajni partner talijanskog premijera. Na računima Agrame u Švicarskoj zapljenjen je, u švicarskim francima, iznos od oko 100 milijuna eura.

Istraga je razotkrila kako je Berlusconijeva tvrtka kupovala filmska prava preko tvrtke Wiltshire i zatim ih preprodavala američkim tvrtkama i obrnuto. Razlike u kupoprodajnoj cijeni odlazile su na račune u državama koje su znane kao poreski rajevi. Na tim računima je, navodno, stavljeno 34 milijuna dolara.

Silvio Berlusconi optužuje milansko tužiteljstvo da izvlači optužbe protiv njega uoči izbora. Naime, koncem ožujka u Italiji će se birati nova vlast u 13 od 20 regija.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:13 23.01.2010.

Isti tip pljačke kao i u Hrvatskoj. Ovo je glava EU-hobotnice kriminala. Berlusconi, Sanader, Bush, pok. Haider i ostala bjelosvjetska mafija pod krinkom političke desnice pljačka i upropaštava čitav planet. Treba im stati na kraj: pravac Yumma, Remetinec, i ostala zaštićena mjesta za te kriminalce.......

Avatar kos
kos
16:59 23.01.2010.

Nesmije na sunce da se ne rastopi bolje bi mu bilo u hladu(zatvoru).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije