Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crkva polemizira

'Istospolni brakovi dovest će do legalizacije incesta'

'Atmosphere outside the Manhattan City Clerk\'s office during the first day of gay marriage in New York, NY on Sunday, July 24, 2011. Gay marriages became legal in New York today.
Photo by Guerin-Mous
'Guerin-MoussePress Association/Pixsell'
19.09.2012.
u 16:33

Francuska ministrica obitelji potvrdila je da će zakon o homoseksualnim brakovima biti na snazi od početka 2013., a čak 63 posto Francuza podržava istospolne brakove

Zaoštrava se polemika o legalizaciji homoseksualnih brakova, a posebno se tome protive predstavnici Crkve. Nakon što je francuska Crkva za Veliku Gospu pozvala vjernike na molitvu za očuvanje brakova između muškarca i žene, sada je nadbiskup Lyona i primat Galije kardinal Philippe Barbarin upozorio francuske vlasti kako bi legalizacija homoseksualnih brakova u Francuskoj, što predlaže francuski predsjednik François Hollande, dovela do društvenog kolapsa jer bi to moglo dovesti i do zakonskog odobravanja poligamije i incesta. Izjavu kardinala Barbarina oštro je kritizirao gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoë (62) koji je izjavio da je homoseksualac.

Barbarin je na francuskom radiju RCF kazao da bi legalizacija homoseksualnih brakova “imala bezbrojne posljedice jer bi se moglo stvarati i brakove s troje ili četvero bračnih drugova, a onda bi moglo doći i do ukidanja zabrane incesta”.

Zašto bi zakon koji homoseksualcima omogućava sklapanje brakova doveo i do zakona koji bi dopuštao incest? Francuski biskupi u odobravanju istospolnih brakova vide, vjerojatno, srozavanje nekih moralnih načela koje bi dovelo i do ukidanja zakona o incestu.

Biskup Frejus-Toulona Dominique Rey zatražio je raspisivanje referenduma o zakonu koji bi omogućavao homoseksualne brakove. Sazivanje referenduma otvorilo bi raspravu i vidjelo bi se je li vlada pod utjecajem lobija. – Većina je žitelja za tradicionalne brakove – kazao je mons. Rey.

U Francuskoj je već godinama na snazi PACS (Pacte Civil de Solidarité), civilno partnerstvo, koje ima sve zakonske karakteristike braka, osim svečanog obreda, ali i mogućnost raskida takvog ugovora u svakom trenutku.

Prema rezultatima ispitivanja javnosti, koje je provela agencija BVA, čak je 63 posto Francuza je za istospolne brakove, a 56 posto ispitanih dopustilo bi homoseksualnim parovima posvajanje djece. Francuska ministrica obitelji Dominique Bertinotti potvrdila je da će zakon o homoseksualnim brakovima biti na snazi od početka 2013. godine.

I američki predsjednik Barack Obama podržava zakon kojim bi se odobrilo istospolnim osobama sklapanje bračnog odnosa. Vatikansko glasilo Osservatore Romano napalo je takav Obamin stav. Vatikanski je list prenio riječi Američke biskupske konferencije koja je brak između muškarca i žene definirala  kao temelj društva, a Obamine je riječi vatikansko glasilo ocijenilo “jako žalosnima”. Nadbiskup New Yorka kardinal Timothy Michael Dolan, koji je i predsjednik biskupske konferencije SAD-a, u posebnoj noti potvrđuje da je jedini brak onaj između muškarca i žene.

U Italiji se također stranke sučeljavaju oko uvođenja mogućnosti sklapanja čak i civilnih partnerstava, onog što postoji u mnogim europskim zemljama. Stranke ljevice su za uvođenje takve mogućnosti, dok su oni s desnice su na crkvenoj crti. Jedan od mogućih premijerskih kandidata Demokratske stranke i sadašnji predsjednik regije Puglie Nichi Vendola, koji je homoseksualac, ali i vjernik, uveo bi zakon kojim bi se omogućilo sklapanje brakova istospolnim osobama.

Komentara 23

Avatar vodomar
vodomar
18:53 19.09.2012.

19.09.2012. u 17:13h fredi je napisao/la: -------------------------------------------------------------------------------------- Ne boj se, tvoje stavove, kakvi bili da bili, dijeli većina ljudi u tvome okruženju. Fredi, je li Zemlja okrugla?

IS
istima
16:45 19.09.2012.

Zar se incest može zakonom goniti..... Na koji način država može nadzirati što obitelj radi u svoja četiri zida?

OB
-obrisani-
18:49 19.09.2012.

19.09.2012. u 18:38h Felicijen je napisao/la: Kakve li veze imaju istospolni brakovi s incestom ?! ................................................. Pa nikakve, eto! U tome i jest problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije